Vi förväntar oss Tryggare Matbutiker!

I april presenterade Livsviktigt den största satsningen som Livsmedelshandlarna gjort på väldigt många år – Tryggare Matbutiker.
Under den devisen har Livsmedelshandlarna skapat opinion mot brotten, hoten och våldet i våra matbutiker.
– Vi inledde satsningen med en webbsida, tryggarematbutiker.nu, där vi samlade statistik över hur vardagen såg ut för våra butiker. Vi lade också in berättelser från handlarna själva om vad de blivit utsatta för, säger Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna.
Hårresande historier
Under fliken ”Min Historia” har sedan fler berättelser fyllts på under året. Berättelser som både visar på vidden av problemet men tyvärr också hur brottens omfattning ökat samtidigt som stödet från polis och åklagare urholkats.
– Flera av berättelserna är rent av hårresande där handlare vittnar om hur polisen inte bryr sig om stölder eftersom åklagare redan bestämt att brott till ett värde under 60 kronor ändå inte kommer att utredas.
Handlarnas berättelser, liksom rapporter från Svensk Handel, visar att brotten hårdnat till sin karaktär. Att hoten och våldet trappas upp.
– Rättsväsendets nonchalanta attityd kring vardagsbrotten i butikerna signalerar att det är fritt fram. Folk är fräckare nu, visar ingen respekt och är hotfullare än tidigare. Det här skapar stora problem i arbetsmiljön för handlarna och deras personal som känner sig mycket otrygga. Det hör tyvärr inte till ovanligheten längre att personalen får utstå såväl fula glåpord som allvarliga hot om vad som ska hända dem om gärningsmännen inte får som de vill, säger han.
Handlarna skyddar sig allt de kan
Detta förekommer hos alla butiker i varierande omfattning. Och hoten förekommer i olika sammanhang som exempelvis när personalen påtalar stöld eller som en sådan enkel sak som att begära legitimation vid köp av öl eller vid utlämning av paket. Men trakasserierna kan lika gärna vara helt opåkallade.
– Vi ser hur handlarna försöker lösa situationen på olika sätt. Handlarna är normalt mycket väl utrustade med larm, övervakningskameror och andra säkerhetsförebyggande åtgärder. Nu ser vi hu de nödgas skaffa egna väktare och till och med egna ordningsvakter. Handlare som inte har råd med det får finna sig i att Arbetsmiljöverket kommer och påtalar den otrygga arbetsmiljön.
Initiativet ”Skicka Kärlek”
För att få allmänheten att se hur stor problematiken var för matbutikerna startade man inom Tryggare Matbutiker initiativet ”Skicka Kärlek” i somras.
– Vi tänkte att för handlarna och de som jobbar i våra matbtiker är hoten och brotten vardag, men hur många vet om det om inte ens polisen bryr sig och det inte står något i tidningarna om det? Media är redan mättad av gängskjutningar, bilbränder och överfallsvåldtäkter och nu senast antisemitiska dåd mot judar. Genom att Skicka Kärlek till sin butik hoppades vi att allmänheten - deras kunder - skulle se hur hård deras butikers vardag har blivit. säger Pär Bygdeson.
Virtual Reality i Almedalen
Livsmedelshandlarna tog med sig initiativet Skicka Kärlek till Almedalen i somras under politikveckan. Där lanserade man också möjligheten för förbipasserande att med egna ögon se hur butikerna har det genom att visa virtual reality-filmer med verklighetsbaserade butiksbrott.
– Vi gick omkring med en ambulerande cykel och erbjöd folk att se själva och genomslaget blev stort men också lite nedslående. De allra flesta hade ingen aning om att det var så här i butikerna.
I Almedalen fortsatte Livsmedelshandlarna med att skapa opinion kring butikernas utsatta situation och ett starkt inslag var när handlaren Monica Bloom mötte dåvarande inrikesminister Anders Ygeman i direktsändning i SvT Opinion live.
Debatt med Ygeman
Hon berättade om de inbrott och stölder som butiken utsatts för samt ett mycket obehagligt och farligt rån där hon själv stått med pistol mot huvudet.
Då frågade hon inrikesminister Anders Ygeman:
”Vad kommer du att vidta för åtgärder framöver? Det är vi intresserade av.”
Anders Ygeman replikerade:
”Jag tror att vi behöver fler poliser men vi måste också få ut mer av polisen. Det är inte okej om det finns spaningsuppslag att man inte går vidare och spanar. Har man inte spaningsuppslag då är det rätt av polisen att lägga ned det. Vi ska fokusera våra polisresurser på de ärenden där vi faktiskt kan få framgång och bura in tjuvarna. Sen tror jag att vi behöver bättre påföljder för vaneförbrytare. Många av de här duger det inte med bötesstraff för de betalar inte sina böter och därför blir inte böterna särskilt träffsäkra. Då måste vi hitta andra påföljder som är mer träffsäkra för dem.”
”Kändes som en käftsmäll”
Och sedan hände ingentling. Polisen är fortsatt underbemannad och har dessutom gått ut med information under hösten om att de inte klarar av sitt uppdrag utan väljer att fokusera på de allra grövsta brotten.
– När jag fick höra det och att polisen inte bryr sig om våra vardagsbrott, hot och trakasserier och att det till och med finns en 60-kronorsgräns kändes det som en käftsmäll. Någon borde tala om för åklagare och domstolar att det inte är acceptabelt att tillåta viss brottslighet bara för att det saknas resurser, säger Monica Bloom, handlare Ica Södra Station.
Sitter med Svarte Petter
Hon undrar vad mer butikerna kan göra för att skydda sig när rättsväsende och politiker kapitulerar inför kriminaliteten.
– Hur tänker de att vi ska göra när vi redan gjort allt för att skydda oss ? Och ändå får butikerna påhälsning av Arbetsmiljöverket eller facket för att de har för otrygga arbetsmiljöer. Tänker beslutsfattarna fortsätta att hålla med om att det är för bedrövligt utan att göra ett enda smack för att förbättra vår situation? Vi sitter med Svarte Petter och bakbundna händer, säger hon och tillägger:
– Jag önskar att jag kunde ha gett dig några exempel på hur bra det har blivit sedan vi lyfte frågan i Almedalen. Men ingenting har hänt. Möjligen är det ännu sämre sedan dess.
Filmsatsning under hösten
Under hösten har Livsmedelshandlarna fortsatt med att skapa opinion för Tryggare Matbutiker. Bland annat med en serie filmer med intervjuer gjorda av Lydia Capolicchio. Hon har intervjuat handlare, butiksanställda, Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer och Elisabeth Due som är ansvarig för näringslivs- och branschfrågor på Ica-handlarnas förbund.
– Vi jobbar mycket med sociala medier och för ut vårt budskap bland annat via facebook och twitter. Nu senast i november/december genomförde vi en serie filmer som vi lade ut på youtube och puffade för i sociala medier och på webbsidan tryggarematbutiker.nu. Vi kommer att fortsätta under nästa år att lyfta frågan om våra butikers utsatta ställning och hoppas att allt fler ska nås av vårt budskap. Vi är tacksamma om fler handlare vill ta del av vår satsning och gärna också bidra med sina egna upplevelser, säger Pär Bygdeson.
Text: Marie Halldestam Hallencreutz
Kontakter
Pär BygdesonVD
Tel:08-20 24 50par.bygdeson@livsmedelshandlarna.seBilder

Dokument
Om
För bättre affärer
Livsmedelshandlarna är en självständig handlarägd riksbranschorganisation, grundad 1931, som utvecklats från att en gång ha haft en mer kontrollerande funktion till att idag utgöra ett stöd för handlaren samt att agera som branschföreträdare inom en rad områden.
Livsmedelshandlarnas arbetsuppgifter har under åren anpassats till tidens krav och förväntningar; ransone-ringskuponger under krigsåren, priskontroll under efterkrigstiden, prisstopp, jordbruksregleringar under sjuttio- och åttiotalen. I varje fas har Livsmedelshandlarna spelat en viktig roll för svensk dagligvaruhandel.
För mer information gå till www.livsmedelshandlarna.se
Följ Livsmedelshandlarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Livsmedelshandlarna
Ökat fokus på brottsoffer är bra - men när får företagare räknas dit?21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
I veckan kom SOU 2025: 23: Ersättningsregler med brottsoffret i fokus. Det är är ett bra steg på vägen, men vi saknar företagarna i detta arbete. Redogör för det närmare i veckans Pärs Minut. Även de behöver få hjälp av staten för att få ut sina skadestånd. Istället för att behöva driva in det själva samtidigt som brottslingarna ostraffat får stjäla i butik. Läs utredningen här.
Först mer detaljstyrande lagar - regelförenklingen kan vi ta sen…14.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Regelkostnaderna för svenska företag uppgår till 380 miljarder kronor per år. Det har börjat gå upp för beslutsfattare att detta är skadligt för företag och konsumenter om i många fall behöver betala för saker som inte tillför något värde för samhället. Dock fortsätter regelmaskineriet med god fart framåt. Nu kommer stora investeringar för matbutikerna de kommande åren för att möta nya EU-regler. Regler som konsumenterna både kommer att få betala för och kan undvika att beröras av. Om detta handlar veckans film.
Vad tycker ni i regeringen egentligen om lönsamma företag?7.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Matprisinflationen håller i sig. Tyvärr gör många det lätt för sig, även de som borde veta bättre, och skyller på övervinster i handeln. I denna film reder vi ut proportionerna och undrar varför det i Sverige ska vara så svårt för politiken att stå upp för lönsamma och friska företag.
Myndighetsinflationen slår till med full kraft!21.2.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Inflationen kommer från olika håll. Handlare från olika delar av landet vittnar om att tillsynen kommunerna gör blir allt dyrare. Kostnader som hamnar på varorna kunderna köper. Här senast, ett exempel från Sörmland som har höjt sina tillsynskostnader med 69 procent på ett år. Om ni undrar varför maten känns dyr så är det offentliga ett ställe att börja leta.
Tre år senare - när kommer egentligen polisen?14.2.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
För tre år sedan genomförde vi Projekt Överklaga. Tanken var att butikerna genom att göra perfekta polisanmälningar skulle få fler anmälningar utredda. Polisen har sedan dess fått många resurser och man har lovat satsningar mot mängdbrott. I veckans Pärs Minut ger vi exempel på vad som hänt. Många medlemmar upplever tyvärr att det inte har blivit bättre, och att man är trötta på löften om framtiden. De vill nu att polisen tydligt, på riksplan ska berätta vad man faktiskt vill göra nu. Ta del av Projekt Överklaga, fortfarande helt aktuell: https://livsmedelshandlarna.se/rapporter-och-enkater/#rapport-juni-2022/1/
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum