Livsmedelshandlarna lanserar en serie kortfilmer om det försämrade säkerhetsläget kring brotten i butikerna
Under den första veckan i december lanseras en serie om fyra kortfilmer med intervjuer av personer som på olika sätt konfronteras av butikernas vardagsbrottslighet. Ett fenomen som verkar eskalera snarare än att minska.
Lydia Capolicchio intervjuar
Hur brottsligheten ser ut i butikerna och varför de tillåts fortgå och öka, diskuteras i de olika intervjuerna, gjorda av journalisten Lydia Capolicchio.
Filmintervjuerna visas via Facebook och Twitter under hela veckan från torsdag den 30/11 till torsdagen den 7/12 men redan idag, torsdag den 30/11 finns de fyra intervjerna samlade i en film som kan nås via tryggarematbutiker.nu eller sökas på Youtube.
Utveckling åt fel håll
– Vi har uppmärksammat under året att utvecklingen går åt fel håll. Vi startade intiativet Tryggare Matbutiker tidigt i år för att få fokus på den ökande brottsligheten i våra matbutiker. Sen dess har det tyvärr blivit ännu värre så det är av högsta vikt att den här frågan synliggörs och diskuteras, säger Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna.
De som intervjuas i filmerna är Elisabeth Due som är ansvarig för näringslivs- och branschfrågor på ICA-Handlarnas förbund, Monica, handlare, Hans, butiksmedarbetare och Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Några citat från filmintervjuerna:
”…få sig en smäll eller kniv upp i ansiktet, man får vara beredd på det mesta.”, säger Monica.
”Det är många butiker som lagts ner när situationen är för jobbig” säger Per Geijer.
”Det som är det mest allvarliga är ju det att man inte riktigt tar butiken på allvar från beslutsfattare och polisen.”, säger Elisabeth Due.
”Många gånger har man ingen chans att ta tag i dom.”, säger Hans.
Helhetsbild av läget
Pär Bygdeson uppmanar alla ta del av filmerna eller den samlade filmen som finns på tryggarematbutiker.nu.
– Dessa intervjuer skapar en helhetsbild av läget. Allt från hur handlarna har det i sin vardag – hur de utsätts och måste skydda sina butiker – till hur ärendena behandlas av polis och rättsväsende ända upp till politikerna. Dela gärna filmen på era sociala kanaler eller berätta din historia. Det kan man göra både skriftligt eller muntligt på vår hemsida tryggarematbutiker.nu, säger han.
Alla Filmer:
Intervju med Elisabeth Due, ansvarig näringslivs- och branschfrågor ICA Handlarnas förbund:https://youtu.be/707y9KzS-n0
Intervju med butiksmedarbetare Hans:https://youtu.be/NTBzBbHfls8
Intervju med handlare Monica:https://youtu.be/vKqXpsWnYAo
Intervju med Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel:https://youtu.be/2dJe_3CpMaM
Alla intervjuer:https://youtu.be/NtMxtm3plok
Text: Marie Halldestam Hallencreutz
…………………………………
För mer info kontakta:
Pär Bygdeson
Livsmedelshandlarna
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm
par.bygdeson@livsmedelshandlarna.se
www.livsmedelshandlarna.se
Tel: +46 761 477 300
@handlare
Vi bakom initiativet Tryggare Matbutiker
Bakom Tryggare Matbutiker står föreningen Livsmedelshandlarna med drygt 800 anslutna handlare från norr till söder. Livsmedelsbutiker som har varumärken som ICA, Hemköp, Matrebellerna, Tempo, Handlar´n, Näradej och Matöppet på sina butiker. Gemensamt för dem alla är att de drivs av människor med ett stort och nära engagemang i butiken och det lokalsamhälle som butiken verkar i.
Kontakter
Pär BygdesonVD
Tel:08-20 24 50par.bygdeson@livsmedelshandlarna.seOm
För bättre affärer
Livsmedelshandlarna är en självständig handlarägd riksbranschorganisation, grundad 1931, som utvecklats från att en gång ha haft en mer kontrollerande funktion till att idag utgöra ett stöd för handlaren samt att agera som branschföreträdare inom en rad områden.
Livsmedelshandlarnas arbetsuppgifter har under åren anpassats till tidens krav och förväntningar; ransone-ringskuponger under krigsåren, priskontroll under efterkrigstiden, prisstopp, jordbruksregleringar under sjuttio- och åttiotalen. I varje fas har Livsmedelshandlarna spelat en viktig roll för svensk dagligvaruhandel.
För mer information gå till www.livsmedelshandlarna.se
Följ Livsmedelshandlarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Livsmedelshandlarna
Ökat fokus på brottsoffer är bra - men när får företagare räknas dit?21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
I veckan kom SOU 2025: 23: Ersättningsregler med brottsoffret i fokus. Det är är ett bra steg på vägen, men vi saknar företagarna i detta arbete. Redogör för det närmare i veckans Pärs Minut. Även de behöver få hjälp av staten för att få ut sina skadestånd. Istället för att behöva driva in det själva samtidigt som brottslingarna ostraffat får stjäla i butik. Läs utredningen här.
Först mer detaljstyrande lagar - regelförenklingen kan vi ta sen…14.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Regelkostnaderna för svenska företag uppgår till 380 miljarder kronor per år. Det har börjat gå upp för beslutsfattare att detta är skadligt för företag och konsumenter om i många fall behöver betala för saker som inte tillför något värde för samhället. Dock fortsätter regelmaskineriet med god fart framåt. Nu kommer stora investeringar för matbutikerna de kommande åren för att möta nya EU-regler. Regler som konsumenterna både kommer att få betala för och kan undvika att beröras av. Om detta handlar veckans film.
Vad tycker ni i regeringen egentligen om lönsamma företag?7.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Matprisinflationen håller i sig. Tyvärr gör många det lätt för sig, även de som borde veta bättre, och skyller på övervinster i handeln. I denna film reder vi ut proportionerna och undrar varför det i Sverige ska vara så svårt för politiken att stå upp för lönsamma och friska företag.
Myndighetsinflationen slår till med full kraft!21.2.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Inflationen kommer från olika håll. Handlare från olika delar av landet vittnar om att tillsynen kommunerna gör blir allt dyrare. Kostnader som hamnar på varorna kunderna köper. Här senast, ett exempel från Sörmland som har höjt sina tillsynskostnader med 69 procent på ett år. Om ni undrar varför maten känns dyr så är det offentliga ett ställe att börja leta.
Tre år senare - när kommer egentligen polisen?14.2.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
För tre år sedan genomförde vi Projekt Överklaga. Tanken var att butikerna genom att göra perfekta polisanmälningar skulle få fler anmälningar utredda. Polisen har sedan dess fått många resurser och man har lovat satsningar mot mängdbrott. I veckans Pärs Minut ger vi exempel på vad som hänt. Många medlemmar upplever tyvärr att det inte har blivit bättre, och att man är trötta på löften om framtiden. De vill nu att polisen tydligt, på riksplan ska berätta vad man faktiskt vill göra nu. Ta del av Projekt Överklaga, fortfarande helt aktuell: https://livsmedelshandlarna.se/rapporter-och-enkater/#rapport-juni-2022/1/
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum