Butiksstölderna har ökat kraftigt enligt ny rapport

– Ökningen i antalet stölder är förfärande när man samtidigt ser att anmälningarna till polis har stått stilla under samma period. Tyvärr är det så att butikerna ofta inte anmäler för att de vet att det inte leder till någon form av konsekvens för den som begår brottet, säger Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna.
Rapporten bygger på en undersökning utförd under mars-april 2017 där handlare intervjuats om situationen under 2016. De absolut flesta av stölderna utförs av kriminella som systematiskt stjäl från landets handlare. Det har tvingat handlarna att öka sina investeringar i butikens säkerhet, i genomsnitt lägger varje butik 191 000 kronor enbart på väktare och ordningsvakter. Av rapporten framgår att handlarnas investeringar i att skydda sina butiker ökat med 44 procent sedan 2013.
– Konsekvensen av att rättsväsendet inte fungerar som det ska rullar över på butikerna som får ta kostnaderna för att skydda sina butiker. Hur rimligt är det?, undrar Pär Bygdeson som nu uppmanar handlarna att anmäla alla brott under vecka 17 då de tillsammans med bland andra Svensk Handel genomför Säkerhetsveckan för att fokusera på problemet och det stora mörkertalet inom stöldbrotten i butik.
– Anmäl brotten genom att gå in på Svensk Handels webbsida. Ta också del av vår egen satsning genom att gå in på TryggareMatbutiker.nu. Är du handlare är du varmt välkommen att dela med dig av dina egna erfarenheter av brott. Tillsammans kan vi vända den här utvecklingen, säger Pär Bygdeson.
Text: Marie Halldestam Hallencreutz
Fakta | Svensk Handels nya rapport om stöldbrott
- Det kriminella svinnet i detaljhandeln, det vill säga stölder och snatterier, uppgicktill 7,9 miljarder kronor. Jämfört med förra undersökningen 2013 har det kriminella svinnet ökat med 1,8 miljarder kronor, en ökning med 31 procent.
- Det kriminella svinnet utgörs av externa och interna stölder. Det externa svinnet, det vill säga externa stölder, uppgick till 6 miljarder kronor. Det interna svinnet, det vill säga stölder som begås av personal och chefer, uppgick till drygt 1,9 miljarder. Sedan 2013 har de externa och interna stölderna växt med 1,6 respektive 0,3 miljarder kronor, vilket motsvarar 35 respektive 18 procent.
- Av de stölder som upptäcks när gärningsmannen tas på bar gärning polisanmäls drygt två tredjedelar. När bevisning saknas polisanmäls en tredjedel av fallen.
Källa: Svensk Handel
………………………………………………………………………………………………….………………………………………
För mer info kontakta:
Pär Bygdeson
Livsmedelshandlarna
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm
par.bygdeson@livsmedelshandlarna.se
Tel: +46 761 477 300
@handlare
Vi bakom initiativet Tryggare Matbutiker
Bakom Tryggare Matbutiker står föreningen Livsmedelshandlarna med drygt 800 anslutna handlare från norr till söder. Livsmedelsbutiker som har varumärken som ICA, Hemköp, Matrebellerna, Tempo, Handlar´n, Näradej och Matöppet på sina butiker. Gemensamt för dem alla är att de drivs av människor med ett stort och nära engagemang i butiken och det lokalsamhälle som butiken verkar i.
Kontakter
Pär BygdesonVD
Tel:08-20 24 50par.bygdeson@livsmedelshandlarna.seBilder
Om
För bättre affärer
Livsmedelshandlarna är en självständig handlarägd riksbranschorganisation, grundad 1931, som utvecklats från att en gång ha haft en mer kontrollerande funktion till att idag utgöra ett stöd för handlaren samt att agera som branschföreträdare inom en rad områden.
Livsmedelshandlarnas arbetsuppgifter har under åren anpassats till tidens krav och förväntningar; ransone-ringskuponger under krigsåren, priskontroll under efterkrigstiden, prisstopp, jordbruksregleringar under sjuttio- och åttiotalen. I varje fas har Livsmedelshandlarna spelat en viktig roll för svensk dagligvaruhandel.
För mer information gå till www.livsmedelshandlarna.se
Följ Livsmedelshandlarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Livsmedelshandlarna
Häleri med kött – det osynliga brottet!9.5.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ingen har väl kunnat missa att köttstölder plågat matbutikerna de senaste åren. En grund för att det ska finnas anledning att stjäla större mängder kött är att det finns en lokal marknad att sälja det på. Häleri kallas det brottet och sker det systematiskt är det näringshäleri. Men det är ett bortglömt brott, vilket vi utvecklar i veckans Pärs minut. I sommar kommer Livsmedelshandlarna släppa en rapport om detta och även arrangera ett seminarium under Almedalsveckan. Välkommen på plats eller online!
Är maten dyr – staten ger dig nu extra rabatt om du blir en tjuv!11.4.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Riksåklagarens vilja att höja gränsen för ringa stöld är stötande och borde räknas som ett brott mot samhällskontraktet. Se varför i filmen och läs mer nedan: Riksåklagaren: https://www.aklagare.se/for-media/pressmeddelanden/2025/april/riksaklagaren-medger-hogre-beloppsgrans-for-ringa-stold/ Svensk handels kommentar: https://via.tt.se/pressmeddelande/3865090/forslaget-om-hogre-beloppsgrans-for-ringa-stold-saknar-verklighetsforankring?publisherId=1718444&lang=sv
Varför anses det rimligt att minska på skattetrycket i vissa branscher – men inte i andra?4.4.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
I veckans aprilskämt pratade jag om MAT-avdraget. Ett skämt, men här kommer en undran vad det är som får oss att acceptera skattelättnader i vissa branscher men inte i andra?
Ökat fokus på brottsoffer är bra - men när får företagare räknas dit?21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
I veckan kom SOU 2025: 23: Ersättningsregler med brottsoffret i fokus. Det är är ett bra steg på vägen, men vi saknar företagarna i detta arbete. Redogör för det närmare i veckans Pärs Minut. Även de behöver få hjälp av staten för att få ut sina skadestånd. Istället för att behöva driva in det själva samtidigt som brottslingarna ostraffat får stjäla i butik. Läs utredningen här.
Först mer detaljstyrande lagar - regelförenklingen kan vi ta sen…14.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Regelkostnaderna för svenska företag uppgår till 380 miljarder kronor per år. Det har börjat gå upp för beslutsfattare att detta är skadligt för företag och konsumenter om i många fall behöver betala för saker som inte tillför något värde för samhället. Dock fortsätter regelmaskineriet med god fart framåt. Nu kommer stora investeringar för matbutikerna de kommande åren för att möta nya EU-regler. Regler som konsumenterna både kommer att få betala för och kan undvika att beröras av. Om detta handlar veckans film.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum