Säkerhetsfrågan prio ett 2017

I fjol blev brotten i butik den allra mest omdiskuterade frågan och Livsmedelshandlarna bedrev stark opinionsbildning för att visa på mängdbrottens omfattning och hur illa dessa brott sköts av våra rättsvårdande instanser.
Att mängdbrotten har ökat – och ökar – är ett obestridligt faktum och tryggheten för de som jobbar och handlar i butik är på ett sluttande plan.
Ett uppvaknande
Säkerhetsveckan, som infördes vecka 17 i fjol, uppmanade alla handlare att anmäla varenda stöld – liten som stor och vartenda rån och varje hot. Det blev ett uppvaknande.
Många handlare följde uppmaningen vilket uppdagade en statistik som vittnade om en verklighet bortom fattningsförmågan. Lägg därtill mörkertalen. Vi vet att det varje år sker runt två miljoner stölder i butik till ett sammanlagt värde av 4,6 miljarder kronor.
Maktlösa handlare
Expressens krönikör Anna Dahlberg var en dem som bevistade Folk och Försvar i Sälen i januari i år. Därefter formulerade hon sina intryck i en krönika som visar på hopplösheten inför tillståndet:
”Aldrig tidigare har landets handlare känt sig så maktlösa inför dessa stöldräder. På många håll i landet upplever man att polisen är helt frånvarande. Närmaste polisstation kan vara 7-8 mil bort. Eller så dröjer det flera timmar innan polisen dyker upp när man har gripit någon på bar gärning; alternativt svarar en uppgiven polis i andra änden ’Snälla, ring inte så ofta’.”
Varför anmäla om ändå inget händer? Även om polisen faktiskt skulle gripa någon så leder det ingen vart. Gärningsmannen släpps direkt och fortsätter som vanligt.
Säkerhetsveckan - i år igen
Livsmedelshandlarna fortsätter samarbetet och Säkerhetsveckan körs igen i år, i vecka 17.
Hjälp till att visa på problemet, anmäl alla brott. Statistiken som följer kan ingen ignorera – allra minst våra politiker och rikspolischef.
Anna Dahlberg på Expressen igen:
”Det är därför som det är bråttom för regeringen att få ordning på rättsväsendet. Poliskrisen måste hävas med hjälp av en ny ledning och ett tillskott av personal som kan avlasta polisen med enklare uppgifter, såsom transporter av olika slag.
Bort med straffriheten
Men det måste också bli slut på den straffrihet som i praktiken råder för småbrott. Det förutsätter bland annat inrättandet av jourdomstolar och slopade mängdrabatter. Rättsväsendet måste kunna stoppa kriminella som ständigt begår nya brott. Frågan är vad Anders Ygeman (S) väntar på.”
Årets satsningar
Anna Dahlberg sammanfattar det bra och Livsviktigt kommer under året att belysa Livsmedelshandlarnas samtliga satsningar för att få upp detta problem på agendan.
Livsmedelshandlarna kommer att:
- Samla in berättelser från handlare och återge dem.
- Visa material från övervakningsfilmer där stölder, rån och andra brott som bevisligen ägt rum och återge påföljderna (verkliga eller uteblivna) för gärningsmannen-/männen.
- Ta upp brott respektive säkerhet i butik under såväl Säkerhetsveckan som under dagarna i Almedalen.
- Ha koll på lokal media och visa på när och hur handlare gör olika aktiviteter i samarbete med andra lokala parter för att stävja brottsligheten och öka säkerheten i butiken.
- Utforma ett butiks-kit kring säkerhet i butik för medlemmar att ladda ner.
Livsmedelshandlarna kommer helt enkelt se till att brotten i butik inte sopas under mattan längre.
Läs mer i varje nummer av Livsviktigt under hela 2017.
Text: Marie Halldestam
Kontakter
Pär BygdesonVD
Tel:08-20 24 50par.bygdeson@livsmedelshandlarna.seBilder
Dokument
Om
För bättre affärer
Livsmedelshandlarna är en självständig handlarägd riksbranschorganisation, grundad 1931, som utvecklats från att en gång ha haft en mer kontrollerande funktion till att idag utgöra ett stöd för handlaren samt att agera som branschföreträdare inom en rad områden.
Livsmedelshandlarnas arbetsuppgifter har under åren anpassats till tidens krav och förväntningar; ransone-ringskuponger under krigsåren, priskontroll under efterkrigstiden, prisstopp, jordbruksregleringar under sjuttio- och åttiotalen. I varje fas har Livsmedelshandlarna spelat en viktig roll för svensk dagligvaruhandel.
För mer information gå till www.livsmedelshandlarna.se
Följ Livsmedelshandlarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Livsmedelshandlarna
Häleri med kött – det osynliga brottet!9.5.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ingen har väl kunnat missa att köttstölder plågat matbutikerna de senaste åren. En grund för att det ska finnas anledning att stjäla större mängder kött är att det finns en lokal marknad att sälja det på. Häleri kallas det brottet och sker det systematiskt är det näringshäleri. Men det är ett bortglömt brott, vilket vi utvecklar i veckans Pärs minut. I sommar kommer Livsmedelshandlarna släppa en rapport om detta och även arrangera ett seminarium under Almedalsveckan. Välkommen på plats eller online!
Är maten dyr – staten ger dig nu extra rabatt om du blir en tjuv!11.4.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Riksåklagarens vilja att höja gränsen för ringa stöld är stötande och borde räknas som ett brott mot samhällskontraktet. Se varför i filmen och läs mer nedan: Riksåklagaren: https://www.aklagare.se/for-media/pressmeddelanden/2025/april/riksaklagaren-medger-hogre-beloppsgrans-for-ringa-stold/ Svensk handels kommentar: https://via.tt.se/pressmeddelande/3865090/forslaget-om-hogre-beloppsgrans-for-ringa-stold-saknar-verklighetsforankring?publisherId=1718444&lang=sv
Varför anses det rimligt att minska på skattetrycket i vissa branscher – men inte i andra?4.4.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
I veckans aprilskämt pratade jag om MAT-avdraget. Ett skämt, men här kommer en undran vad det är som får oss att acceptera skattelättnader i vissa branscher men inte i andra?
Ökat fokus på brottsoffer är bra - men när får företagare räknas dit?21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
I veckan kom SOU 2025: 23: Ersättningsregler med brottsoffret i fokus. Det är är ett bra steg på vägen, men vi saknar företagarna i detta arbete. Redogör för det närmare i veckans Pärs Minut. Även de behöver få hjälp av staten för att få ut sina skadestånd. Istället för att behöva driva in det själva samtidigt som brottslingarna ostraffat får stjäla i butik. Läs utredningen här.
Först mer detaljstyrande lagar - regelförenklingen kan vi ta sen…14.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Regelkostnaderna för svenska företag uppgår till 380 miljarder kronor per år. Det har börjat gå upp för beslutsfattare att detta är skadligt för företag och konsumenter om i många fall behöver betala för saker som inte tillför något värde för samhället. Dock fortsätter regelmaskineriet med god fart framåt. Nu kommer stora investeringar för matbutikerna de kommande åren för att möta nya EU-regler. Regler som konsumenterna både kommer att få betala för och kan undvika att beröras av. Om detta handlar veckans film.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum