Är hostan jobbig? Fyra bra tips
Dricka
Drick ordentligt. Se till att du dricker ordentligt. Dryck gör att slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp. Varm dryck verkar ofta lenande i svalget. Har du rethosta på natten kan det hjälpa att dricka lite vatten när hostan kommer.
Extra kuddar
Höj huvudändan på sängen. Eftersom lungorna fungerar bättre när du är i mer upprätt läge kan hostan minska om du höjer huvudändan på sängen när du ska sova, så att du halvligger eller sitter. Enklast är att bädda med extra kuddar under madrassen vid huvudändan.
Nässprej
Använd nässprej innan du ska gå och lägga dig, men max i tio dagar. Om du är täppt i näsan blir luftvägarna extra torra och irriterade eftersom du måste andas genom munnen. Då kan det hjälpa att ta nässprej innan du ska gå och lägga dig. Använd inte vanlig nässprej i mer än tio dagar i sträck.
Rökfritt
Undvik att vara i rökiga miljöer eftersom rök ofta gör hostan värre. Om du själv röker finns det många fördelar med att sluta röka.
På 1177 Vårdguidens webbplats kan du läsa mer om varför hostan uppstår och vilka sjukdomar som kan orsaka hosta.
Om du är osäker på om du ska söka sjukvård eller vårda dig själv hemma kan du gå in på 1177.se/vanliga-symtom. Genom att svara på tre frågor guidar vi dig vidare.
Kontakter
1177 Vårdguidens presstelefon
Välkommen att kontakta 1177 Vårdguidens pressfunktion. Pressfunktionen är bemannad kontorstid och hanterar frågor som rör 1177 Vårdguidens nationella tjänster.
För regionala frågor, hänvisas till respektive landstings/regions pressfunktion.
Bilder
Om
Information, inspiration och tjänster inom hälsa och vård från Sveriges regioner. Besök 1177.se eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning.
På 1177 får du råd om hälsa och information om sjukdomar och vilka mottagningar du kan kontakta. Du kan ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning, besöka 1177.se och logga in för vårdärenden.
1177.se är hela Sveriges samlingsplats för hälsa och vård. Här får du råd om sjukdomar, behandlingar, regler och rättigheter eller ställa en anonym fråga och få ett personligt svar. Här kan du också hitta och jämföra vårdmottagningar och logga in för att kontakta vården. 1177.se anpassas automatiskt beroende på var du bor och du kan därför få nyheter, information och länkar till de e-tjänster som är aktuella i din egna region. Allt innehåll på 1177 kvalitetssäkras tillsammans med experter från hälso- och sjukvården i hela Sverige. De tusentals faktatexter som finns, är producerade i samarbete med runt 350 manusförfattare och faktagranskare som arbetar i vården ute i landet.
Om du behöver sjukvårdsrådgivning kan du ringa nummer 1177. Sjuksköterskorna som svarar ger råd och vägleder rätt i vården. Öppet dygnet runt.
Välkommen!
Följ 1177
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från 1177
Många bedrägeriförsök i samband med vaccinering9.3.2021 11:02:08 CET | Pressmeddelande
Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök där de har blivit uppringda av personer som uppgett att de kommer från sjukvården eller 1177 Vårdguiden. Det är viktigt att aldrig lämna ut sina bankuppgifter eller e-legitimation, som exempelvis bank-id.
1177 Vårdguiden ökar snabbast i Norden9.5.2019 09:45:00 CEST | Pressmeddelande
1177 Vårdguidens webbplats växer snabbast i en ny jämförelse av hälsoportalerna i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
De som ringer 1177 uppskattar trovärdigheten7.2.2019 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny undersökning visar att de flesta som ringer 1177 är mycket nöjda och följer råden de får. Invånare vill framförallt se förbättringar av kötiderna. Nu ser Inera över hur 1177 Vårdguiden på telefon kan dra nytta av ny teknik som chatt, bild, video och AI.
Sju tips om du har svårt att sova17.1.2019 09:27:00 CET | Pressmeddelande
Det är vanligt med sömnsvårigheter. Enligt en undersökning som Folkhälsomyndigheten har gjort uppger 39 procent av befolkningen i åldern 16-84 att de haft besvär med sömnen under 2018. Här får du tips på vad du kan göra själv om du har svårt att sova.
Julens toppsökningar på 1177.se19.12.2018 08:55:00 CET | Pressmeddelande
Allt fler besöker 1177.se för att läsa om sin hälsa eller sjukdom samt använda digitala tjänster. I november hade webbplatsen över 11,2 miljoner besök, en ökning från 8,8 miljoner besök under samma månad förra året. 1177 Vårdguiden har undersökt vilka som är de mest besökta sidorna mellan jul och nyår de senaste tre åren. Dessa kommer i topp: Magsjuka Influensa Lunginflammation Halsfluss Feber På 1177.se samlas kunskap och tjänster inom hälsa och vård från alla Sveriges landsting och regioner. Innehållet på 1177.se kvalitetssäkras av en redaktion och faktagranskas av läkare, sjuksköterskor och andra experter från hälso-och sjukvården. I våras belönades 1177 Vårdguiden med Språkrådets pris för ett ”klart och begripligt språk”, och nyhetssajten IDG:s pris för bästa webbplats i hälsokategorin. - Vi vill att besökarna ska känna sig stärkta och kunna påverka sin hälsa eller vård. Det är viktigt att det finns kvalitetssäkrade och lättillgängliga råd så att man själv kan ta kloka beslut, säge
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum