
Trivsam och trygg stadsmiljö
Tekniska nämnden har beslutat om en trygghetsplan för gator och parker i Umeå. Planen utgår från kommunens tidigare insatser, mål och strategiska arbete för en trygg och levande utomhusmiljö.
- Vi vill att folk ska känna sig trygga i Umeå, därför är det av största vikt att vi fortsätter satsa på och arbeta för en stadsmiljö som upplevs som trygg. Att många människor trivs och vistas utomhus i området är det som bidrar mest till trygghet, säger tekniska nämndens ordförande Lena Karlsson Engman (S).
Gator och parkers roll för trygghet är att se till utformningen av miljöerna skall vara till för alla, underlätta underhåll och renhållning, åtgärda skadegörelse, effektivisera säkra och trygga färdvägar samt ta beslut om gatubelysning och växtlighet på allmänna gator och platser. Exempel på arbeten som redan är genomförda är allt från förbättrat utomhusbelysning och röja sly till att utveckla miljöerna i stads- och kommundelar.
En viktig del av arbetet går ut på att granska bakomliggande orsaker för upplevd otrygghet. Det gör kommunen genom att kartlägga den offentliga miljön i utvalda områden eller på särskilda platser som kan uppfattas som otrygga och sedan analysera dem utifrån invånarnas upplevelser och perspektiv.
Trygghetsplanen visar också på vikten av samverkan med andra parter. I olika projekt och aktiveter har samverkan skett med bland annat UmeBrå, jämställdhetsutskottet, polis, landsting, socialtjänstens fältgrupp och nattvandrande vuxna.
Fortsatt arbete för trygghet
Gator och parker fortsätter att arbeta med trygghetsfrågor i utomhusmiljöer utifrån Tekniska nämnden fastställda uppdrag och mål för 2019. Uppdraget innebär bland annat att kommunens utomhusmiljöer ska vara trivsamma, vackra, tillgängliga och trygga och bjuda in till möten och vistelser, varje dag - för alla. En välfungerande, säker och trygg vardag för alla medborgare ska skapas med effektiva metoder som säkrar infrastrukturens tillgänglighet året om.
Några av de mest prioriterade aktiviteter som ska bidra till att skapa trygghet är:
- Skapa ett program för stadens attraktivitet året om
- Ta fram ett parkprogram som bland annat innehåller förslag för att skapa trygghet i parkområden
- Bygga om Rosendals park
- Utveckla utomhusmiljöerna, utifrån TN beslut om insatser i stads- och kommundelar. 2019 görs åtgärder i Sävar och på Ålidhem
- Medborgardialoger för Rosendals park och inför kommande stads- och kommundelsåtgärder.
Mer information:
Lena Karlsson Engman (S)
ordförande tekniska nämnden
090- 16 13 29
070-296 12 32
lena.karlsson-engman@umea.se
Karin Isaksson
teknisk chef
Umeå kommun
090-16 14 39
070-332 25 32
karin.isaksson@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Britta Strömgrenkommunikatör
gator och parker
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.