Holger Bloms sjölejonterrass blir Baltic Sea Science Center

Redan på det här stadiet blev det tydligt att det fanns en potential för att ge området ett attraktivt innehåll med ytor för pedagogisk verksamhet och det blev startskottet för det som nu är kunskapscentret Baltic Sea Science Center. Med en skiss från KAWA gjorde Skansen en presention för stiftelsen BalticSea2020 som bestämde sig för att gå in som huvudfinansiärer. Projekteringen av ramhandling kunde påbörjas hösten 2015.
Efter upphandling kontrakterades Sh bygg för en totalentreprenad i samverkan med Skansen. KAWA och Topia anlitades av Sh bygg, tillsammans med övriga konsulter, för fortsatt projektering till bygghandling.
-Det har varit fantastiskt att få vara med och skapa ett projekt med ett så intressant och viktigt innehåll och det på en av Sveriges mest besökta publika platser, säger arkitekten Katarina Wahlström. Det är också intressant att få vara med från grunden och skapa innehållet för anläggningen tillsammans med Skansen, Kunskapsrådets forskare och sakkunniga inom akvarier och Östersjöfrågor. Det har varit ett spännande arbete med helheten i fokus från design av rum för utställning och pedagogisk verksamhet till akvarieutformning.
-Byggnadsutformningen har utgått från det specifika innehållet och den yttre gestaltningen är anpassad till omgivningen. Det har verkligen varit ett spännande och givande samarbete under hela processen.
Förutsättningar för byggprojektet var att det skulle in på den tidigare anläggningen Sjölejonterrassen, mellan Skansen-akvariet och tivoliområdet Galejan, en anläggning med dammar, trappor och terrasser som var i eftersatt skick och avstängt under längre tid. Det är en så kallad infilltomt i en kulturhistorisk miljö, och huset skulle rymma mycket verksamhet och komplex och ytkrävande teknik på en relativt liten yta.
Den kulturhistorisk miljön från 1960-talet är en del av parkanläggningen på Nedre Solliden som skapades av Holger Blom och som även består av det gamla Elefanthuset och Tropikhuset, numera Aphuset. Det är en tomt med stora nivåskillnader, ca 10 m höjdskillnad, med gångstråk som löper runt tomten.
-Vi har utformat centret så att man kan hitta olika vägar att uppleva den på. Tomten ligger i en slänt där vi ritat byggnaden som ett 3D-pussel, som på olika sätt ansluter mot omgivningen. De olika nivåerna bygger vidare på den tidigare anläggningens struktur med olika terrasseringar och skapar fem olika nivåer varav en ligger under mark.
-När det gäller den yttre gestaltning har vi utgått från den befintliga anläggningens betongarkitektur. I utformningen tar vi upp de grova materialen, platsgjuten betong och trä, som kommer gråna med tiden, tillsammans med glas som nutida tillägg. Vi bygger vidare på ett enkelt, men nutida formspråk.
-Vi har tagit utgångspunkt i en del byggnadselement från den tidigare anläggningen som varit viktiga och tongivande för utformningen. Ett exempel är portikmuren där entrén till akvariet är placerad.
Byggnaden kan materialmässigt delas horisontellt i tre olika delar med en sockelvåning av platsgjuten brädgjuten betong, en uppglasad mellanvåning som vetter mot ett gårdsrum och två övre delvis utkragande husvolymer av trä med en mellanliggande terrass. Hela byggnaden omfattar ca 2000 m2.
Bilder







Om
Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.
Följ Stiftelsen Skansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen
Dags för Höstmarknad på Skansen – en resa i tiden12.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 23-24 september är det dags för Skansens årliga Höstmarknad. Under helgen får gästerna färdas tillbaka till förra sekelskiftet och uppleva en marknad enligt tidens traditioner och seder. Det blir en festhelg med allt som en marknad vid tiden innebar: kamplekar, dans och musik, marknadsstånd och chans till romans.
Yvonne Nordlind är tillförordnad vd för Stiftelsen Skansen4.9.2023 13:15:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med fredagen den 1 september, 2023 är Yvonne Nordlind tillförordnad vd för Stiftelsen Skansen. Hon verkar på uppdrag av Stiftelsen Skansens styrelse och uppdraget löper fram till den 2 januari, 2024 då Maria Groop Russel tillträder som vd.
Fjorton kreatörer utforskar hantverkstraditionens framtid i ny utställning på Skansen24.8.2023 16:35:00 CEST | Pressmeddelande
Med utställningen Bred blick på hantverk flyttar fjorton konsthantverkare in i en av Skansens historiska byggnader. Gästerna bjuds in att utforska kreatörernas individuella sätt att föra hantverkstraditionen vidare in i framtiden. Utställningen, som öppnar lördagen den 2 september, är ett samarbete mellan Stiftelsen Skansen och Hantverkarna Stockholm. Curator är Stefan ”Trendstefan” Nilsson.
Sjörapporten kompletteras med rapport om tillståndet under ytan i ny version signerad BSSC på Skansen14.7.2023 09:30:19 CEST | Pressmeddelande
I över 100 år har Sjörapporten hjälpt svenskar att navigera till havs, likväl som uppe på land. Formatet har aldrig ändrats och den välbekanta rösten tycks ha en lugnande effekt för många i tider då världen skakar. I SRs Somna till Sjörapporten vaggas lyssnarna till sömns av gamla sändningar ackompanjerade av klassisk musik. Men hur lugnande är rapporten egentligen? Baltic Sea Science Centers nya version av radioklassikern belyser läget i Östersjön – genom en Sjörapport som tar lyssnarna under ytan.
Musiker i världsklass till sommarens Jazz på Skansen5.7.2023 07:55:00 CEST | Pressmeddelande
Den 19 juli är det premiär för årets Jazz på Skansen från Sollidenscenen. Jazzmusikern Nils Landgren återvänder som värd med kapellmästare Hans Backenroth vid sin sida. Under sex onsdagskvällar gästas de och Skansen av artister som Lisa Nilsson, grammybelönade Magnus Lindgren och jazzlegendaren Karin Krog.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum