Sveriges Arkitekter

Tidlös bostad vinner Guldstolen för bästa inredning

Dela
Arkitekterna Jägnefält Milton och Mats Theselius samt beställaren Glommen & Lindberg, som står bakom bostadshuset Biblioteket No. 5, har mottagit Guldstolen för 2018 års bästa inredning. Utdelningen skedde på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 19 mars på Konserthuset i Stockholm. Juryn prisar ett hållbarhetstänkande som vilar på en väldesignad grund.
Vinnare av Guldstolen 2018. Foto: Jonas Malmström
Vinnare av Guldstolen 2018. Foto: Jonas Malmström

– Att tänka och driva igenom hållbarhet är nödvändigt i vilken skala av arkitekturen du än jobbar med. Inredningar har tyvärr ofta alltför kort livslängd och rivs ut i onödan. Därför är det positivt att Guldstolen i år går till ett tidlöst stycke inredningsarkitektur med ambitionen att bestå genom generationer av brukare, säger Sveriges Arkitekters ordförande, arkitekt SAR/MSA Tatjana Joksimović.

Biblioteket No. 5 i centrala Stockholm är en liten, personligt utformad bostadsrättsförening i ett äldre bostadshus. Arkitekterna har jobbat med material i högsta kvalitet samt många specialritade lösningar och detaljer, allt hantverksmässigt utfört. Jägnefält Milton är husarkitekter och nominerades 2017 till Sveriges Arkitekters Bostadspris, då för Chokladfabriken i Stockholm som också är ett ombyggnadsprojekt. Mats Theselius är inredningsarkitekt som har ritat flera välkända och unika möbler. Han har tidigare varit professor vid HDK i Göteborg.

Juryns vinnarmotivering:

Guldstolens vinnare påminner oss om att inlevelse i miljö och omsorg om detaljer ger livskvalitet som kommer många generationer tillgodo. Inredningsarkitekturen präglas av tillit mellan beställare och arkitekt, förståelse för de boendes vardag liksom förmågan att berätta historien vidare genom hundra år av skråmor och poesi, patina och guldkant, alldagligt och unikt.

De övriga nominerade var Atrium Ljungbergs huvudkontor i Nacka, ritat av Koncept Stockholm, och Boulebar Liljeholmen i Stockholm, ritad av Bornstein Lyckefors Arkitekter.

Guldstolen delas ut till en ny svensk inredning av hög arkitektonisk kvalitet. Miljön ska ha högt konstnärligt, innovativt värde samt vara funktionell och välgestaltad. Guldstolens jury utses av Sveriges Arkitekters akademi för inredningsarkitektur. Årets jury består av arkitekt SAR/MSA Fredric Benesch, arkitekt MSA och journalist Malin Zimm, arkitekt SIR/MSA Anna Harbom, konstnär Mikael Pauli, arkitekt SIR/MSA Molly Möller. Jurysekreterare är Ina Flygare, grafisk formgivare på Sveriges Arkitekter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vinnare av Guldstolen 2018. Foto: Jonas Malmström
Vinnare av Guldstolen 2018. Foto: Jonas Malmström
Ladda ned bild
Biblioteket No. 5. Foto: Henrik Nero
Biblioteket No. 5. Foto: Henrik Nero
Ladda ned bild
Biblioteket No. 5. Foto: Henrik Nero
Biblioteket No. 5. Foto: Henrik Nero
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för professionen. Vi jobbar för att arkitekturen ska kunna ta större plats i samhället och för att förbättra våra medlemmars villkor. Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye