Ny OECD-rapport visar hur piratkopieringen slår mot Sverige
- Det är en viktig fråga som PRV uppmärksammar med hjälp av rapporten från OECD. Bästa sättet att komma tillrätta med försäljning av piratkopierade varor är att det skapas en större medvetenhet hos konsumenterna. Så att vi alla kan hjälpas åt att låta rätt företag sälja sina produkter och på så sätt få erkännande för sin utveckling och design. Samtidigt bidrar vi till samhällets utveckling och fler arbetstillfällen i ”schyssta” bolag, säger näringsminister Ibrahim Baylan.
OECD-rapporten som släpps idag, visar på stora ekonomiska förluster. Enligt rapporten omsätter piratkopiering av svenska produkter mer än 28 miljarder årligen. Handeln ger upphov till ekonomiska förluster på minst 17,1 miljarder för de svenska företagen, vilket är alarmerande enligt OECD.
- Analysen som OECD gjort visar att runt hälften av de svenska konsumenter som köper piratkopior på svenska produkter gör det i tron att de är äkta. Det innebär att svenska konsumenter luras på nästan 4,5 miljarder när de köper dyra kopior. Dessutom kan vissa köp innebära risker för enskildas hälsa och säkerhet, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV.
Svenska produkter som är särskilt utsatta, både sett till det absoluta värdet av handeln och dess andel av den totala handeln i en viss produktkategori, omfattar bilreservdelar, maskineri (kullager), kläder, leksaker och klockor. De flesta av dessa piratkopior kommer från Kina, Hongkong, Singapore och Turkiet.
Utöver att internationell piratkopiering av svenska produkter innebär negativa konsekvenser för svenska konsumenter och företag, går Sverige i förlängningen även miste om mer än 7 miljarder i förlorade skatteintäkter. Dessutom går tusentals jobb förlorade.
Topp 6 mest piratkopierade svenska produktkategorier (se grafer)
De största produktkategorierna som är föremål för intrång i svenska immateriella rättigheter inom den globala handeln, 2016
Om PRV:s uppdrag
PRV fick ett utökat regeringsuppdrag 2017 och därmed intensifierades informationsinsatserna mot piratkopiering ytterligare. Piratkopiering av produkter är ett växande problem internationellt med stora konsekvenser för Sverige. PRV såg därför ett behov av att dyka djupare i problematiken och gav därför OECD i uppdrag att ta reda på exakt hur stora konsekvenserna är. Uppdraget innefattade att räkna på de direkta ekonomiska effekterna av piratkopiering.
Om rapporten
OECD-rapporten mäter de direkta ekonomiska effekterna av piratkopiering för konsumenterna, detaljhandeln, tillverkningsindustrin och svenska staten. Rapporten uppskattar både effekterna av import av piratkopierade produkter till Sverige och effekterna av den globala handeln med piratkopierade produkter där innehavaren av de immateriella rättigheterna är ett i grunden svenskt företag.
Rapporten kommer att presenteras den 10:e maj klockan 13:00 för media och klockan 14:00 blir den tillgänglig för allmänheten.
Nyckelord
Kontakter
Rebecka GrunditzPressansvarig
Tel:08-782 27 00rebecka.grunditz@prv.seBilder
Om
PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.
Följ Patent- och registreringsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket
Svenska företag behöver stärka skyddet av immateriella tillgångar25.4.2025 08:58:44 CEST | Pressmeddelande
I morgon 26 april, uppmärksammas den internationella immaterialrättsdagen världen över. I år sker det mot bakgrund av ökad handelsosäkerhet, efter flera tullutspel från USA:s sida. Betydelsen av att företag ser om sina immateriella tillgångar har aldrig varit större.
Första vinnaren utsedd i Nordic Innovation Award10.4.2025 14:35:45 CEST | Pressmeddelande
Idag den 10 april delades Nordic Innovation Award ut för allra första gången vid en ceremoni i Köpenhamn. Priset är ett samarbete mellan de nordiska immaterialrättsmyndigheterna och lyfter fram innovationer som kombinerar nytänkande, hållbarhet och ett strategiskt arbete med immateriella rättigheter.
Det svenska bidraget till Nordic Innovation Award2.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Onsdagen den 10 april koras vinnaren av Nordic Innovation Award i Köpenhamn. Flera högkvalitativa innovationer var nominerade, och svenska juryns val är företaget GreenIron.
Färre patentansökningar från Sverige – men fortfarande en andraplats i Europaligan25.3.2025 09:21:12 CET | Pressmeddelande
Det globala patentlandskapet fortsätter att vara dynamiskt trots ekonomisk osäkerhet. Den europeiska patentmyndigheten (EPO) tog emot nästan 200 000 patentansökningar under 2024, vilket är i linje med föregående år. Sverige placerar sig på andra plats i patentansökningar per miljon invånare, endast efter Schweiz. Detta enligt Patentindex 2024, som publicerats av EPO.
Fler kvinnor driver innovation framåt7.3.2025 07:33:09 CET | Pressmeddelande
Att säkra immateriella rättigheter och främja jämställdhet är avgörande för att driva innovation och samhällsutveckling. Med fler kvinnor i det arbetet kan den globala BNP:n öka med 20 procent, enligt Världsbanken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum