FN-möte: All fiskeutrustning måste ID-märkas för att skydda djur
Varje år fastnar hundratusentals valar, delfiner, sälar och sköldpaddor i ”spöknät” – förlorad eller kvarlämnad fiskeutrustning, som kan ta upp till 600 år att bryta ner. Svindlande 640 000 ton spöknät, vilket motsvarar vikten på 52 000 tvåvåningsbussar, lämnas kvar i våra hav varje år. Några nät som tappats är större än en fotbollsplan.
För närvarande finns det inga effektiva sätt att hitta ägaren till den förlorade utrustningen när den blivit kvar i havet, vilket gör det svårare att hålla företag ansvariga och spåra olagligt fiske.
Fiskeutrustning är utformad för att fånga och döda och när de tappas kan de orsaka enormt lidande för de djur som fastnar i dessa extremt tåliga nät. Djuren lider en utdragen och plågsam död, oftast svälter de ihjäl eller kvävs. Spöknät av plast står för sju av tio (71%) av alla intrasslingar av havslevande djur.
Om all kommersiell fiskeutrustning ID-märktes skulle det finnas större incitament för fiskefartyg att säkerställa att utrustningen inte förlorades, samt hämtades upp när den väl tappats. Tillsynsmyndigheter skulle ha möjlighet att spåra och åtala de som gjort upprepade förseelser.
Med nya märkningsmetoder och utveckling av ny teknologi kan ett standardiserat globalt märkningssystem vara en möjlig lösning för att öka spårbarheten. Fysisk taggning, kemisk märkning, RFID (Radio-Frequency Identification) och bojar är bara några av alla tillgängliga märkningsmetoder.
Ingrid Giskes, global chef för World Animal Protections arbete mot spöknät, deltar i FAO:s 33:e fiskekommitté i Rom 9–13 juli. Hon säger: “Spöknät är det absolut största hotet mot marina djur, jämfört med alla andra former av nedskräpning orsakad av människan. Det är fyra gånger mer sannolikt att havets djur trasslar in sig i spöknät än alla andra former av skräp sammantaget. Märkning av fiskeutrustning är en viktig del i det förebyggande arbetet mot intrassling av valar, delfiner, sälar och sköldpaddor. FN måste ta ledarskap i frågan och skydda vårt hav från spöknät.”
Läget är kritiskt. Mängden spöknät har ökat på senare år och antas öka ytterligare när fisket intensifieras, vilket kan leda till långtgående problem och kosta regeringar miljontals dollar. Uppskattningsvis beror mellan 5-30 % av minskningen av vissa fiskbestånd på spöknät.
Mer information om vår kampanj för att stoppa spöknät finns här: https://www.worldanimalprotection.se/vart-arbete/vilda-djur/stoppa-spoknat-i-varldshaven
Nyckelord
Kontakter
Julia Engqvist
Kampanjansvarig
Juliaengqvist@worldanimalprotection.se
08-617 79 70
08-617 79 75
070-614 21 33
Roger PetterssonGeneralsekreterare
Tel:070-217 21 33rogerpettersson@worldanimalprotection.seLise-Lott AlseniusKommunikationsansvarig
Tel:08-617 79 72lise-lottalsenius@worldanimalprotection.seOm

Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm
08-6177970https://www.worldanimalprotection.se
Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt.
Våra arbetsområden är djur i samhällen, lantbruksdjur, katastrofdrabbade djur och vilda djur.
Följ World Animal Protection Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige
Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur19.10.2023 10:02:21 CEST | Pressmeddelande
World Animal Protection och World Cetacean Alliance presenterar i dag ett samarbete för att skydda djur och natur över hela världen. I helt unika Wildlife Heritage Areas får vilda djur leva i sina naturliga livsmiljöer och här tillåts bara djurvänlig turism, som bland annat stöds av Ving.
Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.
Ny rapport: Köttjätten JBS tjänar stora pengar på miljöförstöring och djurlidande26.9.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från World Animal Protection visar att världens största köttproducent JBS är en katastrof för djur och miljö. Risken är nu uppenbar att företaget bidrar till att Brasilien inte når målet att stoppa skogsskövlingen till 2030.
Ny rapport: Makakapor utsätts för djurplågeri på sociala medier19.9.2023 08:06:49 CEST | Pressmeddelande
Det är ofta ett osynligt lidande förklätt till underhållning. Makakapor kläs ut, utsätts för falska räddningsaktioner eller plågas, ibland till döds, för gilla-markeringar och stora pengar. Rapporten “The cruelty you don't see: The suffering behind pet macaques on social media” avslöjar sanningen bakom de “gulliga” apbilderna.
Regeringens förslag början på slutet för minkuppfödningen13.9.2023 16:42:40 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen ett förslag om ekonomiskt stöd till minkuppfödare som frivilligt avvecklar sin verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum