Trädleoparder nästa offer i den illegala djurhandeln
Beståndet av vilda trädleoparder hotas allvarligt av den illegala handeln och en stigande efterfrågan på dem som exotiska sällskapsdjur och turistattraktioner. Det finns också en oro för att tjuvjägare, som normalt favoriserar tigrar, kommer att fokusera allt mer på trädleoparderna i takt med att antalet tigrar blir allt färre.
Studien visar en omfattande illegal handel med djurets kroppsdelar på nätet och på marknader i länderna där de normalt lever. Forskare har också upptäckt att det blir allt vanligare att föda upp trädleoparder i fångenskap, så att de kan säljas som sällskapsdjur eller turistattraktioner, något som hotar deras välfärd.
Jägarna och handlarna klarar sig via kryphål i lagen
Trots att leoparderna har internationellt skydd genom CITES, ett internationellt fördrag som ska skydda vilda djur, och genom jaktförbud i alla de asiatiska länder där de lever, är efterlevnaden låg. Dessutom finns kryphål i lagen som gör att jägarna och handlarna klarar sig undan. Detta riskerar att äventyra artens överlevnad eftersom bara 10 000 vuxna trädleoparder finns kvar i nuläget.
Dr Neil D’Cruze, som är forskningsansvarig på World Animal Protection och har lett studien berättar: “Det blir allt mer tydligt att den ökande efterfrågan på tigerdelar kan leda till att tjuvjägare ger sig på även andra stora kattdjur. På vissa illegala marknader är trädleoparder till och med vanligare än tiger.”
Inom den illegala handeln säljs deras skinn och tänder som kläder och prydnadsföremål. Men deras ben säljs också för användning inom traditionell medicin och köttet som ingrediens i exotiska maträtter.
Professor David Macdonald, ansvarig för centret WildCRU på Oxford, tillägger: “Det kanske mest oroande är att det finns trädleoparder på tigerfarmer i sydöstra Asen, som är ökända för att vara inblandade i den illegala handeln med tigrar.”
För att rädda trädleoparder från utrotning föreslår rapporten bättre samarbete mellan brottsbekämpare i alla länder där detta förekommer och ett ökat stöd för CITES rekommendationer att aveln på asiatiska stora kattdjur helt ska upphöra, så länge det inte handlar om bevarandeprojekt.
Om studien
Det här är första gången någonsin som en global granskning har gjorts av handeln med trädleoparder. Fakta har hämtats från CITES handelsregister, information i publicerad litteratur och en enkätundersökning med experter på stora kattdjur från åtta olika länder. Resultaten har publicerats idag i den vetenskapliga tidskriften ‘Biodiversity and Conservation’.
Kontakter
Julia Engqvist
Kampanjansvarig
Juliaengqvist@worldanimalprotection.se
08-617 79 70
08-617 79 75
070-614 21 33
Roger PetterssonGeneralsekreterare
Tel:070-217 21 33rogerpettersson@worldanimalprotection.seLise-Lott AlseniusKommunikationsansvarig
Tel:08-617 79 72lise-lottalsenius@worldanimalprotection.seOm

Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm
08-6177970https://www.worldanimalprotection.se
Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt.
Våra arbetsområden är djur i samhällen, lantbruksdjur, katastrofdrabbade djur och vilda djur.
Följ World Animal Protection Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige
Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur19.10.2023 10:02:21 CEST | Pressmeddelande
World Animal Protection och World Cetacean Alliance presenterar i dag ett samarbete för att skydda djur och natur över hela världen. I helt unika Wildlife Heritage Areas får vilda djur leva i sina naturliga livsmiljöer och här tillåts bara djurvänlig turism, som bland annat stöds av Ving.
Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.
Ny rapport: Köttjätten JBS tjänar stora pengar på miljöförstöring och djurlidande26.9.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från World Animal Protection visar att världens största köttproducent JBS är en katastrof för djur och miljö. Risken är nu uppenbar att företaget bidrar till att Brasilien inte når målet att stoppa skogsskövlingen till 2030.
Ny rapport: Makakapor utsätts för djurplågeri på sociala medier19.9.2023 08:06:49 CEST | Pressmeddelande
Det är ofta ett osynligt lidande förklätt till underhållning. Makakapor kläs ut, utsätts för falska räddningsaktioner eller plågas, ibland till döds, för gilla-markeringar och stora pengar. Rapporten “The cruelty you don't see: The suffering behind pet macaques on social media” avslöjar sanningen bakom de “gulliga” apbilderna.
Regeringens förslag början på slutet för minkuppfödningen13.9.2023 16:42:40 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen ett förslag om ekonomiskt stöd till minkuppfödare som frivilligt avvecklar sin verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum