“Stor potential i digitala prov”

Runt om i landet förbereder sig nu skolor på att kunna möta de nya kraven i tid. AcadeMedia har valt ett verktyg som ska göra mer än att bara uppfylla Skolverkets minimikrav.
– Digitala prov är framtiden och det är bra att det nu är tydligt vilka krav skolor förväntas leva upp till. Vi ser stor potential i den digitaliseringssatsning som vi har inlett, samtidigt som man måste ha respekt för att förändringar sällan är helt friktionsfria, säger Per Melin, digitaliseringsansvarig för AcadeMedias 143 gymnasieskolor.
Fler än 700 genomförda prov
Hittills har fler än 700 prov genomförts i det nya digitala verktyget, av tusentals elever, och Per Melin menar att det finns många fördelar.
– Det finns bra möjligheter till anonymiserad rättning, sambedömning mellan lärare och förutsättningar att effektivisera lärarnas arbete med att förbereda prov. Man kan exempelvis bygga upp gemensamma “provbanker” och ta fram standardiserade kunskapskartläggningar. I verktyget finns också många bra stödfunktioner för elever i behov av särskilt stöd. Exempelvis talsyntes och möjlighet att lämna in muntliga svar, berättar han.
– Ur ett större perspektiv så kan digitaliseringen av prov, inte bara de nationella, bidra till ökad likvärdighet i bedömningen, säger Per Melin.
Många fördelar med digitala prov
En av de skolor som redan jobbat i det nya verktyget är ProCivitas gymnasieskola i Malmö. My Zetterman-Alm som är lärare i svenska ser flera fördelar med digitala prov.
– Absolut, inte minst i ämnen där eleverna förväntas skriva längre svar. Jag som svensklärare får bättre möjligheter att examinera mer detaljerade aspekter av elevernas skrivande, till exempel källhantering. Man ska inte heller underskatta vad som kan uppfattas som småsaker, som möjligheten för eleverna att bearbeta sina svar och att det blir lättare för mig som lärare att läsa vad de skriver, säger hon.
– Det verktyg som vi börjat använda har framför allt sin styrka i att det öppnar upp för fler ämnen att gå över till digitala prov. Det är till exempel utmärkt för moderna språk och naturämnen, med möjlighet att använda bilder, lucktexter och ljud på ett bra sätt, säger My Zetterman-Alm.
Utveckling pågår
Men hon ser också förbättringsområden, exempelvis att det idag kräver en del arbete att sätta sig in i systemet.
– Systemet är inte heller utvecklat med fokus på formativ bedömning eller att lärare ska kunna kommentera i elevernas svar. De flesta lärare vill ju använda examinationerna som lärtillfällen och inte bara som betygsunderlag, säger My Zetterman-Alm.
– En annan stor förbättring vore om man kunde integrera olika system med varandra, exempelvis att provresultat kan importeras in i SchoolSoft så att lärare slipper dubbelarbete. Det är en utmaning som också Skolverket lyfter fram i sin senaste skrivelse om betyg och bedömning, säger hon.
Flera förbättringar i närtid
Per Melin berättar att det pågår ett ständigt utvecklingsarbete för att ge skolorna de förutsättningar de behöver.
– När det gäller möjligheterna till exempelvis formativ bedömning så är det något som vi just nu tittar på tillsammans med leverantören. Den feedback vi får från våra lärare är väldigt värdefull i utvecklingsarbetet och vi kommer att se flera förbättringar redan i närtid, säger han.
Jessica Sameby, lärare i vård- och omsorgsämnen på Drottning Blankas Gymnasieskola i Malmö, utvärderar den första tiden med digitala prov så här:
– Redan efter ett par månader ser jag flera fördelar, till exempel all tid man sparar både när det gäller rättning och undervisning. Sen går det mycket fortare för eleverna att skriva prov digitalt och för mig som lärare går det snabbare att bedöma. Dessutom har jag möjligheten att rätta anonymt vilket minskar risken för subjektiv bedömning, säger hon.
– På sikt hoppas jag att vi kan bygga upp en stor provbank där vi delar med oss av prov och får inspiration, så vi slipper uppfinna hjulet varje gång, säger Jessica Sameby.
Precis som My Zetterman-Alm så menar hon att det tar lite tid att sätta sig in i det nya systemet.
–Det är fortfarande en utmaning att lära sig hur det fungerar, hur systemet räknar poäng vid bedömning och hur man konstruerar olika typer av uppgifter. Men fördelen när vi är fler som använder det är ju att vi lär oss av varandra, säger Jessica Sameby.
Kontakta Jenny Wahlberg, kommunikationschef för AcadeMedias gymnasieskolor, för mer information om hur AcadeMedia jobbar med digitala prov eller om du vill komma i kontakt med någon av våra skolor.
Nyckelord
Kontakter
KOMMUNIKATIONSCHEF ACADEMEDIAS GYMNASIESKOLOR
Jenny Wahlberg
jenny.wahlberg@academedia.se
073 0787182
Bilder
Länkar
Om
AcadeMedia är ett internationellt utbildningsföretag med verksamheter i Sverige, Norge, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Polen. Vi finns i hela utbildningskedjan – från förskola till vuxenutbildning – och drivs av att göra skillnad för människor och samhällen.
Våra drygt 18 000 medarbetare skapar kvalitet, mångfald och utvecklingskraft inom utbildningssektorn.
Följ AcadeMedia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia
Noblaskolan Täby tävlar i finalen av Yrkeskampen9.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 14 maj är det dags för 8A på Noblaskolan Täby att lösa problem i riksfinalen i Yrkeskampen. De kommer att tävla i yrkesrelaterade moment som är kopplade till gymnasieskolans yrkesprogram. Syftet med tävlingen är att inspirera elever till att upptäcka sina talanger och intressen.
Vårdnadshavare får chans att lära sig AI – stor utbildningssatsning från AcadeMedia5.5.2025 08:42:12 CEST | Pressmeddelande
För att möta den snabbt växande betydelsen av artificiell intelligens (AI) i samhället lanserar AcadeMedia nu en kostnadsfri digital AI-utbildning för vårdnadshavare till elever inom utbildningsföretagets alla skolor. Syftet är att stärka föräldrars förståelse för AI och ge dem verktyg att stötta sina barn i en allt mer AI-driven värld.
Nytt namn, samma engagemang – Varbergs Enskilda Gymnasieskola15.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Inför höstterminen byter Drottning Blankas Gymnasieskola och LBS Kreativa Gymnasiet i Varberg namn till Varbergs Enskilda Gymnasieskola. Namnbytet markerar en spännande nystart för de två skolorna, som sedan ett år tillbaka delar lokaler på Träslövsvägen i centrala Varberg.
NTI-elever bidrog i banbrytande forskningsprojekt om diabetes7.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Teknikelever på NTI Gymnasiet Johanneberg i Göteborg har bidragit i ett banbrytande forskningsprojekt kring diabetes i samarbete med Göteborgs universitet och Oxford University. Eleverna konstruerade en ljusbox som styr hormonproducerande celler i bukspottkörteln med blått ljus.
Välkommen till Stylist-SM 2025!4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressinbjudan
Drottning Blankas Gymnasieskola bjuder in media till en spektakulär final av Stylist-SM 2025 den 11 april på Söder Gallerian iHelsingborg. Årets tema är Drag Queen – Disney Edition! Finalisterna ska skapa en unik Drag Queen-look inspirerad av en Disneykaraktär – tänk dramatiska silhuetter, överdriven glamour, en maxad färgpalett och en touch av campy elegans. Det blir en dag fylld av magi, kreativitet och extraordinär talang!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum