Belysningsbranschen

Unik lärmiljö vinner prestigepris

Dela
Ekonomikum läsesal vid Uppsala universitet vinner årets tävlingsomgång av Svenska Ljuspriset. Projektgruppen, med Jonas Kjellander från Sweco Architects i spetsen, tog emot det prestigefyllda priset vid en prisceremoni på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.
Ekonomikum läsesal, foto: Mikael Silkeberg
Ekonomikum läsesal, foto: Mikael Silkeberg

Att projektet genomförts med en enorm expertis och passion för studiemiljöer är en av de centrala delarna av jurymotiveringen. Att ha förvandlat ett fönsterlöst skyddsrum, en bunker till en ergonomisk och innovativ studiemiljö som är helt unik i sitt slag är en annan. Arbetet har inneburit många utmaningar, både när det gäller gestaltningen och de tekniska lösningarna och här har projektgruppen lyckats exemplariskt. 

Det är för andra gången som den ansvariga ljusdesignern och arkitekten Jonas Kjellander från Sweco Architects i Örebro tar emot detta prestigefyllda pris, som delas ut för 27:e året i följd. Han vann tävlingen första gången år 2010, då med sitt projekt med Matildelunds förskola i Kumla. Att Jonas Kjellander brinner för barnens arbetsmiljö går inte att ta miste på men varifrån kommer intresset?

”För mig är svaret ganska enkelt. Skolor är de viktigaste gemensamma miljöer vi bygger och ljus är arkitektens enskilt viktigaste verktyg.”, säger Kjellander och fortsätter:

”Att få motta Svenska Ljuspriset betyder att vi förhoppningsvis får möjlighet att fortsätta utveckla bättre miljöer inte bara i skolan utan i andra sammanhang också. Men att också göra det med barns perspektiv. Då blir det bättre för alla.”

Ekonomikum vinner Svenska Ljuspriset i hård konkurrens med två andra projekt som tagit sig till finalen, Det japanska badet på Yasuragi i Nacka och Pumpstation P42 ”Havsstrand” i Luleå. Båda de övriga projekten uppmärksammades med ett hedersomnämnande vid prisutdelningen på Berns.

Medverkande:
Beställare:
Akademiska Hus
Ljusdesigner och belysningsplanerare:
Jonas Kjellander
Arkitekt:
Jonas Kjellander
Medverkande arkitekter:
Seidi Afverberg, Alberto Badillo, Rayyan Haddad, Sofia Lindholm, Maria Parent Trovik
Elkonsult:
Magnus Ringvall, Bravida Sverige
Elentreprenör:
Magnus Ringvall, Bravida Elservice Uppsala
Armaturleverantörer:
Ateljé Lyktan, Bergdahls, Erco, Hidealite, Ljusdesign, Zero, Zlamp
Leverantör av styrning:
Bravida/KNX

***


Fakta om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling som syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2018.

Tävlingen har en lång tradition och arrangeras nu för 27:e året i rad. Det är många prestigeprojekt som kammat hem priset under årens lopp. Förra årets vinnare är den trestjärniga Michelin-krogen Restaurant Frantzén i Stockholm.

Arrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

För mera information, kontakta: Mervi Rokka, telefon: 070 211 4541, e-post: mervi.rokka@ljuskultur.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ekonomikum läsesal, foto: Mikael Silkeberg
Ekonomikum läsesal, foto: Mikael Silkeberg
Ladda ned bild
Ekonomikum läsesal, foto: Mikael Silkeberg
Ekonomikum läsesal, foto: Mikael Silkeberg
Ladda ned bild
Ekonmikum läsesal, foto: MIkael Silkeberg
Ekonmikum läsesal, foto: MIkael Silkeberg
Ladda ned bild
Japanska badet, Yasuragi, foto: Åke E:son Lindman
Japanska badet, Yasuragi, foto: Åke E:son Lindman
Ladda ned bild
Pumpstation P42 "Havsstrand" Luleå
Pumpstation P42 "Havsstrand" Luleå
Ladda ned bild

Dokument

Om

Belysningsbranschen
Belysningsbranschen
Box 17154
104 62 Stockholm

0702114541http://www.belysningsbranschen.se

Belysningsbranschen är huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importör av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Vi har som verksamhetsmål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön.

Följ Belysningsbranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Belysningsbranschen

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye