If Skadeförsäkring

Magasinering – viktigt att tänka på försäkringsskyddet

Dela
Att magasinera sina prylar blir allt vanligare. Nu i början av hösten är det många som byter bostad och är i behov av extra förvaring. Men det gäller att ha koll på hur det ligger till med försäkringen.

Allt fler svenskar magasinerar sina ägodelar. Vissa hyr magasin endast under några månader medan andra gör det löpande. Istället för att betala dubbel hyra väljer en del att magasinera sina saker tills de får tillgång till nya bostaden. Många ställer också undan möbler, cyklar, minnen med mera under en kortare period för att till exempel kunna stajla hemmet inför en visning.

Efterfrågan på att hyra förråd är stort och magasineringsbranschen omsätter omkring 550 miljoner kronor per år. Framför allt runt storstäderna finns många företag som erbjuder lagerutrymmen, men anläggningarna har på senare år börjat sprida sig även till mindre orter. Under tidig höst är det många som flyttar och väljer att lagra sina saker. En del flyttfirmor erbjuder både flyttjänster och magasinering. Det är dock viktigt att tänka på att även saker utanför hemmet behöver ett försäkringsskydd.

– Upp till ett visst belopp täcks ens saker genom den vanliga hemförsäkringen även när de är lagrade utanför hemmet, genom det så kallade bortaskyddet. Hur högt det beloppet är beror på vilken försäkring man har, så gör ett överslag av hur mycket tillhörigheterna är värda och läs på i din hemförsäkrings villkor, säger Jenny Rudslätt, hem- och villaexpert på försäkringsbolaget If.

Är sakerna värda mer än vad som täcks i hemförsäkringen, eller om du vill lagra stöldbegärliga saker, bör du skaffa ett särskilt magasineringstillägg hos ditt försäkringsbolag. Flera av förrådsföretagen erbjuder också en specialförsäkring som tecknas i samband med köpet, men precis som vanligt är det bra att läsa på vad som ingår i den.

Normalt ska en förrådsförsäkring gälla om dina saker blir skadade i en brand- eller vattenskada eller om det blir inbrott. Pengar, värdehandlingar och alkohol kan dock vara undantaget i försäkringen.

– Även om du har dina saker hos ett företag och har en försäkring kan du inte strunta i säkerheten kring ditt förråd. Lås på rätt sätt och följ de föreskrifter som finns, annars kan det bli svårt att få ersättning om något händer, säger Jenny Rudslätt.

Ifs tips när du ska hyra förråd

  • Det finns många aktörer som erbjuder förråd – jämför priser och tillgänglighet innan du slår till.
  • Vissa företag kan erbjuda någon form av försäkring när du väljer att magasinera dina saker hos dem. Hör efter hos det företag du har valt, om de har försäkring eller inte. De flesta hänvisar dock till hemförsäkringen.
  • Se till att magasineringen har bra säkerhet gällande, brand, inbrott eller vattenskador
  • Väljer du att lagra saker hos en privatperson kan magasineringsförsäkringen ge ett mindre omfattande skydd än om du valt ett förrådsföretag. Kolla vad som gäller innan du väljer förvaring.
  • Gör en rensning bland dina saker innan du kör till förrådet – det finns säkert saker du egentligen inte behöver.
  • Packa lådorna väl för att utnyttja utrymmet maximalt.
  • Skapa om du kan en mittgång i förrådet så att du kan nå även det som står längst bak.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Ny nordisk undersökning bland 4 000 personer bekräftar oroande ökning av stress14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny nordisk undersökning från försäkringsbolaget If visar att stressen sprider sig i hela Norden. 51 procent av befolkningen i Norden upplever att deras arbetsförmåga har påverkats negativt av stress. ”Vi ser tydliga paralleller mellan den upplevda stressnivån och sjukskrivningstalen. Utvecklingen går åt fel håll”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

If presents record-high growth and large interest in personal health7.5.2024 08:54:14 CEST | Pressmeddelande

“Today, If presents the highest topline growth yet for the first quarter (7.6%). We improved our profit before taxes (6.5%), supported by strong investment return. Personal insurance is growing the fastest, but even more encouraging is the steady growth in all business areas. Wide growth demonstrates the strength of our geographical footprint and diversified portfolio. The impact of the severe Nordic winter we’ve experienced this year weights down the combined ratio, but the underlying performance is strong”, If’s CEO Morten Thorsrud comments when presenting the results of the first quarter of 2024.

If presenterar en rekordhög tillväxt och stort intresse för personhälsa i första kvartalet7.5.2024 08:53:17 CEST | Pressmeddelande

”If presenterar i dag den högsta tillväxten någonsin för det första kvartalet (7,6%). Vi förbättrade vårt resultat före skatt (6,5%), med stöd av en stark investeringsavkastning. Personförsäkringar växer snabbast, men ännu mer lovande är den stadiga tillväxten inom alla affärsområden. Bred tillväxt visar styrkan i vår geografiska närvaro och diversifierade portfölj. Effekterna av den stränga nordiska vintern vi upplevt i år tynger totalkostnadsprocenten, men den underliggande utvecklingen är stark”, säger Ifs koncernchef Morten Thorsrud, i en kommentar till resultatet för första kvartalet 2024.

Sjukskrivningar av stress på rekordnivå – se regionala variationerna21.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och i slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på flera decennier. Åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror. ”Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye