Åklagarmyndigheten

Narkotikaorganisation åtalas – 132 kilo narkotika värt över 112 miljoner kronor

Dela
I dag åtalas femton personer vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott. De misstänks för att ha ingått i en organiserad och storskalig verksamhet och med en gemensam brottsplan ha smugglat stora mängder narkotika från Nederländerna till Skandinavien.

Smugglingen har skett oerhört frekvent och organiserat och beräknas ha pågått under en längre tid.

– Det har varit fråga om en organiserad verksamhet med syfte att smuggla heroin och kokain från Nederländerna till Skandinavien. Enligt åtalet beräknas de ha hanterat över 132 kilo heroin och kokain till ett sammanlagt gatupris om 112 miljoner kronor. Smugglingen till Sverige har främst skett via Danmark och här har narkotikan distribuerats i Stockholm och Göteborg, säger kammaråklagare Anna Svedin.

Den organiserade verksamheten har anskaffat narkotikan från Nederländerna, förpackat den i kapslar, samlat in telefonnummer från mottagare i Sverige, Danmark och Norge och märkt kapslarna med olika beteckningar. Narkotikan har därefter smugglats in i bil från Nederländerna till Danmark. Arbetsmönstret ändrades senare till omdirigering av transportens rutt.

Det var genom en internationell samverkan med ett flertal länder i Europa, bland annat Polismyndigheten i Nederländerna som Tullverket kom ärendet på spåret. Ärendet är det största som Tullverket har utrett, rör många individer och omfattar en förundersökning på cirka 14 000 sidor. I ärendet är 15 personer häktade, varav två är överlämnade från Nederländerna och Norge. Ytterligare två personer är häktade i sin utevaro och begärda överlämnade från Nederländerna. De åtalade är i åldrarna från 26 år till 51 år och två av dem är kvinnor.

– Genom vårt arbete har vi allvarligt stört ett Västafrikanskt nätverk. Det handlar om stora mängder heroin och kokain och vi har gripit alltifrån leverantörer i Nederländerna till grossister, kurirer och köpare, säger Tony Magnusson, chef Tullverkets brottsbekämpning i västra Sverige.

Rättegången kommer att inledas den 9 oktober. Synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott är brott som kan ge från 6 år och allra längst 10 år i fängelse.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590
Åklagarmyndighetens presstjänst 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye