Naturvetarna

Fler naturvetare behövs till arbetet med de globala hållbarhetsmålen

Dela
De globala hållbarhetsmålen är världens viktigaste att-göra-lista. Unga som väljer en naturvetenskaplig universitetsutbildning kan göra avgörande insatser med punkterna på listan. I en aktuell bedömning konstaterar Naturvetarna att naturvetare även de närmaste åren kommer att vara efterfrågade på arbetsmarknaden.
Marinbiolog, en av 30-talet olika naturvetarprofessioner bland Naturvetarnas medlemmar. Foto: Anna Ledin Wirén.
Marinbiolog, en av 30-talet olika naturvetarprofessioner bland Naturvetarnas medlemmar. Foto: Anna Ledin Wirén.

Naturvetarna har gjort en bedömning av hur arbetsmarknaden för olika naturvetare kommer att se ut på fem års sikt. Det mesta talar för att en naturvetenskaplig utbildning kommer att vara en bra grund att stå på även framöver.

Hållbarhetsarbetet ökar efterfrågan.Att arbeta med hållbarhet är ett fokus för många naturvetare och ett område där det finns en stor efterfrågan på naturvetenskaplig kompetens inom olika discipliner. Det kan handla om allt ifrån att alla i världen ska ha mat på bordet, att verka för en hållbar konsumtion till biologisk mångfald.

Störst brist kommer det att vara på naturvetare inom:

  • Data- och systemvetenskap
  • Djuromvårdnad (djursjukskötare)
  • Kemi
  • Kostvetenskap (dietist)
  • Laboratorievetenskap (biomedicinsk analytiker)
  • Matematik och statistik
  • Skogshushållning (skogsmästare)

Tjänstesektorn växer. Allt fler naturvetare arbetar inom den växande tjänstesektorn, som konsulter eller rådgivare. Allt oftare rör det sig också om avancerade tjänster som innehas av forskarutbildade experter.

En naturvetenskaplig utbildning är nära kopplad till den forskning som pågår på universiteten. Många naturvetare ägnar sig också åt forskning och utveckling efter examen.

- Mitt bästa råd är att välja en naturvetenskaplig utbildning med goda kontakter med arbetslivet, exempelvis praktik, för att underlätta studenternas etablering på arbetsmarknaden, säger Naturvetarnas utredare Marita Teräs.

Mer fakta: Läs mer om naturvetares arbetsmarknad på Naturvetarnas arbetsmarknadssidor https://www.naturvetarna.se/jobb-lon-och-villkor/jobb/har-jobbar-naturvetare/ samt i Välja yrke på Sacos webbplats https://www.saco.se/studieval/yrken-a-o/.

De globala hållbarhetsmålen. Se konkreta exempel på hur naturvetare arbetar med de globala hållbarhetsmålen: https://www.naturvetarna.se/vi-jobbar-for/globala-hallbarhetsmalen/.

För ytterligare information, v.v. kontakta:
Marita Teräs, utredare Naturvetarna, 08-466 24 81

Kontakter

Bilder

Marinbiolog, en av 30-talet olika naturvetarprofessioner bland Naturvetarnas medlemmar. Foto: Anna Ledin Wirén.
Marinbiolog, en av 30-talet olika naturvetarprofessioner bland Naturvetarnas medlemmar. Foto: Anna Ledin Wirén.
Ladda ned bild

Om

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.

Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande

Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.

Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande

Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye