
Se över ljuset på arbetsplatsen
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2) ställs i normalfallet krav på dagsljus och utblick. Vad kan vi göra och hur kan man på bästa sätt kompensera med bra belysning?
Enligt Arne Lowden, forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet finns det flera sätt att kompensera för bristande dagsljus. Ett naturligt sätt att givetvis att ta en promenad på morgonen när solen gått upp.
- På höst och vinter står solen lägre. Vi avskärmar ofta med persienner, för att ljuset inte ska blända. När årstiden ändras är det bra att se över och byta bländskydd i fönster, så att de fortfarande släpper in dagsljus, säger Lowden och fortsätter:
- Vidare kan det vara bra att kosta på sig en ljusmätning på sin arbetsplats. Det behöver inte vara så dyrt. Om det behövs kan det vara värt att byta ut befintlig belysning mot LED-ljus med bra färgåtergivning (Ra-index). Och varför inte pröva en ljushörna, där anställda kan få arbeta några timmar om dagen? Ljushörnan kan belysas med dagsljuslikt LED eller keramisk metallhalogen med bra färgåtergivning.
- Bra belysning är minst lika viktigt som ett höj- och sänkbart skrivbord. För den som vill förbättra ljuset på sin arbetsplats ska den grundläggande riktlinjen vara att ha rätt ljus på rätt plats! Initialt billiga lösningar kan kosta betydligt mer i längden, säger Mikael Castanius, VD för branschorganisationen Belysningsbranschen.
Testa din belysning
Den som är osäker kan ställa sig följande frågor för att testa sin belysning:
1. Känns belysningen för svag?
2. Bländar belysningen på din arbetsplats?
3. Har du reflexer eller blänk i arbetsytorna och på datorskärmen?
4. Finns det störande skuggor?
5. Saknar du möjlighet att reglera belysningen och ljusnivån efter dina egna behov?
Läs mer om bra belysning på arbetsplatsen på www.belysningsbranchen.se.
---
För mera information, kontakta Arne Lowden arne.lowden@su.se , Mikael Castanius, VD Belysningsbranschen, 076-006 67 04, mikael.castanius@belysningsbranschen.se eller Mervi Rokka, kommunikationsansvarig Belysningsbranschen, 070-211 45 41, mervi.rokka@belysningsbranschen.se.
Nyckelord
Kontakter
Mervi Rokkakommunikationsansvarig
Tel:08 566 36706mervi.rokka@belysningsbranschen.seMikael CastaniusVD
Tel:730447190 08-566 36 704mikael.castanius@belysningsbranschen.seBilder
Länkar
Om
Belysningsbranschen är huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importör av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Vi har som verksamhetsmål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön.
Följ Belysningsbranschen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Belysningsbranschen
De gör upp om Svenska Ljuspriset – finalisterna utsedda9.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sex projekt har gått till finalen om Svenska Ljuspriset, som årligen korar de belysningsmässigt bästa byggprojekten i Sverige. Tre av projekten är med i interiörklassen och tre i exteriörklassen. Samtliga finns i Göteborg eller Stockholm.
Nio projekt tävlar om prestigefyllt pris4.5.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag avslöjas vilka projekt som tävlar i år om det prestigefyllda Svenska Ljuspriset - en utmärkelse som vill uppmärksamma betydelsen av god ljusplanering. Fem projekt är uttagna att tävla i interiör- och fyra i exteriörklassen. Klart är att årets vinnare kommer att finnas i Göteborg och/eller i Stockholm.
Nästa vecka inleds lysrörsutfasningen – många fastighetsägare omedvetna16.2.2023 13:24:06 CET | Pressmeddelande
Den 24 februari inleds utfasningen av lysrör i Sverige. Många fastighetsägare är fortfarande omedvetna men behöver agera nu för att klara omställningen. Först ut är kompakt- och cirkellysrör, i augusti kommer turen till övriga konventionella lysrör.
TÄVLINGSINBJUDAN: Tävla om Sveriges bästa projekt under 2022 – delta i Svenska Ljuspriset16.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Anmälan är nu öppen för inlämning av tävlingsbidrag till årets omgång av Svenska Ljuspriset. Har du medverkat i ett projekt under 2022 där ljus och belysning har intressanta kvaliteter och planerats på ett hållbart sätt för både människa och miljö – är du välkommen att delta.
17 miljoner armaturer berörs av nya lagen – är fastighetsägarna redo?15.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nästa år förbjuds ett flertal idag vanligt förekommande ljuskällor på grund av ett slopat undantag för kvicksilver. Lagen innebär stora miljövinster och samtidigt stora utmaningar för Sveriges fastighetsägare.