Svenska kyrkan i Norrköping satsar på kulturarvet
Våra kyrkor och kyrkogårdar har en rik historia och många spännande föremål. Tidigare har det varit svårare att ta del av kulturarvet i Norrköpings kyrkor. Inte alla kyrkor har haft en kyrkguide tillgänglig och ibland har kyrkguiderna varit gamla, haft ett ålderdomligt språk eller på annat sätt varit bristfälliga.
-Vi har sett att vi varit dåliga på att berätta om kulturarvet i våra kyrkor, säger Cilla Holmqvist, kommunikationschef för Svenska kyrkan i Norrköping. Samtidigt är det ett av våra uppdrag att förvalta och berätta om våra fantastiska kyrkobyggnader och kyrkogårdar. Kulturarvet är ett av de områden som allmänheten har en hög förväntan på att vi ska förvalta och förmedla, det har vi sett i undersökningar av vad allmänheten uppskattar Svenska kyrkan för.
Nu är ambitionen att det ska bli enklare att lära sig om kyrkorna och deras historia och att all information så småningom ska finnas samlad på ett och samma ställe. I Norrköping finns 25 kyrkor, 7 kapell och 23 kyrkogårdar.
-Det är ett stort arbete, säger kommunikationschef Cilla Holmqvist. Så det kommer att ta tid innan alla kyrkor och kyrkogårdar finns på plats. Men vi har stor energi i det här projektet och vi märker att människor är intresserade av appen och tycker att den är spännande. Det är lite av en trend vi ser idag att människor intresserar sig för historia. Vi ser det i till exempel TV-program.
Appen kommer att ge pushnotiser när en ny kyrka eller berättelse har lagts in.
-Vi vill gärna få människor att komma ut och upptäcka vad som finns i våra kyrkor och på kyrkogårdarna. Det ska vara spännande att använda appen, säger Cilla.
Med tanke på användarvänligheten finns alla texter även inlästa. Lokalprofilen Daniel Forsberg har fått uppdraget, mycket tack vare sin charmiga Norrköpingsdialekt samt att han är lite känd för Norrköpingsborna då han hörs i lokalradio med jämna mellanrum.
I framtiden skulle appen Kyrkovarvet även kunna omfatta andra städer.
-Det är flera kollegor i församlingar i andra städer som varit intresserade av att vara med och utveckla appen vidare, berättar Cilla. Det ser ljust ut för framtiden.
Ett liknande projekt har aldrig tidigare gjorts i Sverige. Svenska kyrkan erbjuder en app för att hålla koll på kyrkornas kalendarium, men en satsning på kyrkans kulturarv, som i appen Kyrkovarvet, har aldrig gjordts tidigare.
-Nej, Norrköping är först med detta, säger Cilla.
Kontakt
Cilla Holmqvist, kommunikationschef Svenska kyrkan i Norrköping
011-241052 / cilla.holmqvist@svenskakyrkan.se
Om
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping
+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping
Kyrkan finns till för dig.
Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort.
Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.
Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.
Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.
Följ Svenska kyrkan Norrköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping
Ny askgravlund färdig i Östra Eneby28.4.2025 15:02:49 CEST | Pressmeddelande
Den nya askgravlunden på Östra Eneby kyrkogård är nu färdigställd och redo att ta emot de första gravsättningarna den 5 maj. Det har funnits stor efterfrågan på detta gravskick.
Jakob Graf är årets G T Bäckmans-stipendiat18.12.2024 11:05:03 CET | Pressmeddelande
S:t Olofs församling förvaltar ett antal stipendier, bland annat inom musik och kultur. Det största stipendiet, som i år ligger på 150 000 kr, är G T Bäckmans stipendium. Det är ett kulturstipendium inom musik, teater och scenkonst och ska gå till en ung person och lokal förmåga som visar stor talang. Jakob Graf, född 2002 har i år fått stipendiet för sina insatser inom teaterregi- och produktion. Han har bland annat producerat Doktor Glas på Löfstad slott och Mordgåtor på Söderköpings Brunn och Löfstad slott.
Jakob Graf är årets G T Bäckmans-stipendiat18.12.2024 11:03:09 CET | Pressmeddelande
S:t Olofs församling förvaltar ett antal stipendier, bland annat inom musik och kultur. Det största stipendiet, som i år ligger på 150 000 kr, är G T Bäckmans stipendium. Det är ett kulturstipendium inom musik, teater och scenkonst och ska gå till en ung person och lokal förmåga som visar stor talang. Jakob Graf, född 2002 har i år fått stipendiet för sina insatser inom teaterregi- och produktion. Han har bland annat producerat Doktor Glas på Löfstad slott och Mordgåtor på Söderköpings Brunn och Löfstad slott.
Kören Tonkraft firar tioårsjubileum14.10.2024 16:20:21 CEST | Pressmeddelande
På onsdagskvällar fylls Östra Eneby församlingshem av körsång. Det är kören Tonkraft som har körövning, något de haft sedan 2013. I år får de både en ny körledare och passar på att fira tio års jubileum.
En vecka av kulturhistoria20.6.2024 10:47:05 CEST | Pressmeddelande
Går du gärna in i kyrkor och ser dig omkring, på ställen du besöker? Det är du inte ensam om, över hälften av Sveriges befolkning besöker varje år en eller flera kyrkor, som turist. Det tog man fasta på i Kolmårdens församling, och har skapat Kulturveckan 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum