Dagens Samhälle

Raketerna på den offentliga marknaden

Dela
Byggföretagen har lyckats få bra fart på sina affärer med offentlig sektor. Företag i bygg- och entreprenadsektorn tar 14 av 20 platser på Dagens Samhälles unika topplista över företag som ökat sitt affärsvärde mest de senaste fyra åren.

Med siffror från DS Insikt har Dagens Samhälle tagit fram en sammanställning över de leverantörer till offentlig sektor som vuxit mest från 2015 till 2018. Företagen har rankats utefter vilka som har ökat sitt affärsvärde gentemot offentlig sektor mest, procentuellt sett.

På listan finns både företag som växer tack vare många vunna upphandlingar eller snabb tillväxt inom lagen om valfrihetssystem, LOV, och företag som kammat hem ett enda stort uppdrag.

Den sektor som utmärker sig är byggsektorn. På snabbväxarnas topp 20 återfinns 14 företag som på olika sätt arbetar med bygg och entreprenad.

Men allra överst hittas ett it-företag: Iteam Solutions AB. Här är det ett enda uppdrag som gjort skillnaden. I slutet av 2016 vann företaget en upphandling från Arbetsförmedlingen för att skapa en tjänst som ska hjälpa nyanlända att komma i arbete.

Förutom Iteams finns bara ytterligare fem företag som inte jobbar med bygg och entreprenad med på topp 20. Två advokatbyråer med Sveriges domstolar som största utbetalare, försäkringsförmedlaren Max Matthiessen och läkemedelsföretaget Alexion Pharma, som säljer några av landets dyraste mediciner för patienter med ovanliga sjukdomar.

Bara ett enda företag från vård- och omsorgssektorn tar sig in på topp 20: assistansbolaget Carelli Assistans. Företaget har haft en kraftig tillväxt i både omsättning och antal anställda de senaste åren.

.

Hela artikeln och topp 20-listan bifogas.

.

Baskriterierna för att komma med i sammanställningen är att företaget har en omsättning om minst 10 miljoner kronor och minst tio anställda enligt den senaste årsredovisningen – samt att företaget ökat sitt affärsvärde till offentlig sektor varje år de tre senaste åren.

Datan kommer från Dagens Samhälle Insikt som kontinuerligt samlar in uppgifter om de offentliga affärerna. Uppgifterna sträcker sig tillbaka till 2012.

Nyckelord

Kontakter

Dagens Samhälle
Örjan Björklund, Redaktionschef
08-452 73 27
orjan.bjorklund@dagenssamhalle.se
Dagens Samhälle Insikt
Henrik Stålne, Researcher/kundansvarig


08-452 73 75
070-767 27 74
henrik.stalne@dsinsikt.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye