Dagens Samhälle

Cheferna drar i från toppolitikerna i löneligan

Dela
Topppolitikerna halkar efter direktörerna. Det visar Dagens Samhälles granskning. Mest ökar skillnaderna i regioner - där tjänar regiondirektörerna nu i snitt nästan dubbelt så mycket som de ledande politikerna.

95 procent. Så mycket mer tjänar regiondirektörerna i snitt jämfört med regionstyrelseordförandena, visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort i landets alla 290 kommuner och 21 regioner. 

År 2016, då DS senast kartlade lönerna och arvodena, var skillnaden 85 procent. Gapet mellan toppolitiker och högsta cheferna ökar alltså rejält.

I snitt har regiondirektörerna 149 179 kronor i månadslön, att jämföra med 77 979 kronor i snittarvode för ordförandena i regionstyrelserna. 

Även i kommunerna växer skillnaderna, men inte i samma takt. 2016 skiljde det 40 procent mellan kommunchefernas löner och kommunstyrelseordförandenas arvode. Nu är skillnaden uppe i 45 procent.

Medellönen för kommuncheferna är 92 291 kronor i månaden. För ordförandena i kommunstyrelserna är medelarvodet 63 668 kronor. 

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin i Västra Götaland har en månadslön på 193 700 kronor. Det är 103 000 kronor – eller 114 procent – mer än vad hennes chef, regionstyrelseordförande Johnny Magnusson (M) har i arvode.

Detta är den största skillnaden mellan chef och politiker i både landets regioner och kommuner.

Johnny Magnusson är en ärrad veteran inom regionpolitiken. Han konstaterar:

– Regiondirektörerna och vi politiker agerar på olika marknader.

Rolf Solli, professor i företagsekonomi vid Förvaltningshögskolan i Borås, kommenterar den ökande löneskillnaden mellan toppolitiker och toppchefer så här:

– Det är en jättekänslig fråga för politiker att sätta arvoden för sig själva. De vet att höga arvoden sticker i ögonen på folk. Helst vill de inte prata om den frågan alls och hålla den på distans. Därför är arvodena ofta reglerade med något slags automatik.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye