Umeå kommunUmeå kommun

100% kamp – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Dela
Lördag 9 november öppnar utställningen 100% kamp – Sveriges historia på Kvinnohistoriskt museum, en vandringsutställning producerad av projektet Heterogena kulturarv. Det är en utställning som handlar om att samhället går att förändra genom rättighetskamper. Den berättar om människor som har kämpat för sina och andras rättigheter. För rätten att leva, bo och älska på lika villkor.

Det är en färgrik utställning indelad i teman som rätten till kroppen, rätten till vardag, mot rättigheter och de många kamperna. Texterna bärs på plakatliknande bärare där vi får ta del av berättelser där människor har fått sina rättigheter begränsade. Där vetenskap och politik har skapat metoder och normer för att sortera människor och begränsa val. Men det har alltid funnits normbrytare, människor som inte gjort det förväntade. Ett exempel finns i Polismuseets samlingar, som visas i utställningen, med personer från 1900-talets början. Bilder där personer betecknades som transvestiter, homosexuella och sedlighetsförbrytare, men att bära det motsatta könets kläder var inte straffbart.

-  Utställningen berättar om många människors liv och olika vägar till förändring, det finns såklart många fler som återstår att bli berättade, men vi hoppas att utställningen kan bli en del av ett fortsatt samtal om ett jämlikt liv för fler, säger Maria Perstedt, museichef på Kvinnohistoriskt museum.

Lördag 9 november öppnar utställningen och museet har öppet mellan 10.00-16.00
Vernissageprogrammet börjar 13.00 och innehåller en invigning av museichef Maria Perstedt, dans av Balettakademiens FUNKIS-grupp och ett samtal med Anna Furumark och Mikael Eivergård, projektledare och forskningsledare för utställningen 100% kamp.

Press är välkomna att delta vid vernissagen. 
OSA gärna med e-post till museets kommunikatör maria.hedberg@umea.se

Utställningen visas på Kvinnohistoriskt museum 9 november 2019 – 29 augusti 2020.

100% kamp – Sveriges historia är en vandringsutställning och producerad av projektet Heterogena kulturarv. Utställningen är ett samarbete mellan Regionmuseet Kristianstad, Västmanlands läns museum, Sundsvalls museum, Historiska museet, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och Historiska museet.
Projektet finansieras av Statens kulturråd, Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Riksantikvarieämbetet och Region Skåne.

Kontakt:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Mer information:

 Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye