Region Örebro län

Snart öppnar Region Örebro läns digitala mottagning

Dela
Via en app från Region Örebro län kan du från och med måndag den 11 november få hjälp och råd av läkare, psykolog, kurator och tobaksavvänjare via ett videosamtal. Och fler yrkeskategorier kommer att tillkomma. - Det är en del i arbetet med att göra vården smidigare och mer tillgänglig för invånarna, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

I takt med att samhället digitaliseras ökar kraven på ytterligare digitala tjänster. Detta har Region Örebro län tagit fasta på, och lanserar nu en digital mottagning för utvalda besvärsområden inom första linjens vård. Mottagningen kommer att ha bokningsbara tider mellan klockan 13 och 20 på vardagar, och är då bemannad av regionens egen personal.

För att kontakta den digitala mottagningen krävs en internetuppkoppling och ett mobilt bank-ID. När detta är ordnat kan du på ett enkelt sätt boka tid, och därefter genomföra ditt vårdmöte via video.

- Det här förändrar inte att många vårdbesök måste ske också fysiskt, men en hel del kan med fördel ske digitalt. Vi ser också en stigande förväntan på digital vård både hos invånarna och i våra egna verksamheter, säger Karin Sundin..

Lindriga besvär

Via den digitala mottagningen kan du få hjälp med lindriga besvär som inte kräver regelbunden kontakt med din ordinarie vårdcentral. Det kan till exempel vara:

  • luftvägsbesvär som till exempel hosta och halsont,
  • urinvägsbesvär hos patienter som är minst 15 år,
  • hudbesvär som till exempel eksem och vattkoppor,
  • magbesvär som till exempel illamående och kräkningar,
  • livsstilsfrågor som till exempel hjälp att sluta röka och alkoholproblem, samt
  • ångest/oro, nedstämdhet, stress och sömnsvårigheter.

Enligt Ulrika Landström, chef på Region Örebro läns digitaliseringsstab, finns många fördelar med en digital mottagning.

- Våra patienter slipper till exempel onödiga resor och frånvaro från jobbet, och för våra egna verksamheter bidrar denna första mottagning till viktiga insikter och erfarenheter om digitala vårdmöten, säger hon.

Även Ungdomsmottagningen i Örebro län finns digitalt via en egen app. Genom att ladda ner appen "Ungdomsmottagningen Region Örebro län" kan du som är ungdom upp till och med 22 år besöka kurator, samtalsterapeut, sjuksköterska eller barnmorska.

Mer information

På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om den digitala mottagningen och om hur du går tillväga för att använda den.

 

Kontakt

Karin Sundin, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 072-142 06 20

Ulrika Landström, chef för digitaliseringsstaben, telefon: 019-602 60 80

Bilder

Karin Sundin
Karin Sundin
Ladda ned bild
Ulrika Landström
Ulrika Landström
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Ny analysrapport: Skydds- och riskfaktorers samband med ungdomars hälsa22.2.2024 08:59:00 CET | Pressmeddelande

En ny analysrapport visar hur skyddsfaktorer kopplade till trygghet och relationer med kompisar, föräldrar och andra vuxna har ett starkt positivt samband med hälsan. Starka riskfaktorer är bland annat att känna sig ensam eller stressad samt att ha sämre ekonomiska förutsättningar. Analysrapporten har tagits fram med undersökningen Liv & hälsa ung bland elever i årskurs 7, 9 och år 2 på gymnasiet i Örebro län som underlag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye