Sverige behöver en näringslivsinriktad forskningspolitik

Länder som allt mer satsar på forskning och innovation för att ta marknadsandelar inom kunskapsintensiva och högteknologiska områden. Forsknings- och innovationspolitiken är ett viktigt instrument för att stärka näringslivets långsiktiga konkurrenskraft så att företag, jobb och tillväxtmöjligheter stannar i Sverige.
Tjänstesektorn står för en allt större del av BNP, export och sysselsättning och de kunskapsintensiva tjänsteföretagen har bidragit mycket starkt till en god utveckling på dessa områden de senaste decennierna. Det handlar om teknikkonsulter, IT- och telekomföretag och andra kunskapsintensiva företag som levererar tjänster till såväl till det privata näringslivet som till offentlig sektor.
– Det är innovativa företag som är i stort behov av forskning, utbildning och ett genomtänkt innovationspolitiskt ramverk, enligt Andreas Åström, chef Näringspolitik och kommunikation, Almega.
Tyvärr finns en rad hinder för kunskapsintensiva tjänsteföretags möjligheter att ta del av forsknings- och innovationssatsningar. Ett konkret hinder är att regelverket för så kallade innovationspartnerskap utesluter alla företag som inte har en separat FoU-avdelning, vilket få tjänsteföretag har. Ett annat hinder är att det finns en begränsningsregel kopplad till FoU-avdraget som hindrar konsultföretag att ta del av avdraget när de har forskare som är ute på kunduppdrag.
– FoU-avdraget kan bidra till att göra tjänsteföretagen mer engagerade i forskning och utveckling, men då behöver villkoren anpassas säger Magnus Höij förbundsdirektör Innovationsföretagen.
Sverige utmärker sig negativt i internationell jämförelse genom att ha en relativt låg andel studenter som läser IT-utbildningar. Trots att Sverige står inför en stor digital transformation av samhälle och näringsliv. Den högre utbildningen behöver få en tydligare uppgift att samverka med näringslivet och att ta fram utbildningar som möter behoven på både dagens och morgondagens arbetsmarknad. Bättre villkor för internationell talangattraktion är också nödvändigt. Idag stannar färre än en av tio inresande studenter från länder utanför EU och jobbar i Sverige efter examen. Stipendieprogrammen behöver utvecklas och lärosätena behöver jobba mer tillsammans med näringslivet för att få studenterna att stanna.
– Sverige behöver ta fram fler attraktiva och aktuella utbildningar inom IT, till exempel med inriktning mot AI, säkerhet och digital transformation, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen.
Nyckelord
Kontakter
Magnus HöijFörbundsdirektör
Tel:+46 (0)70 310 35 00magnus.hoij@innovationsforetagen.sewww.innovationsforetagen.se/amne/fredagsblogg/Linda FritznerTf Kommunikationschef
Tel:0722063068linda.fritzner@innovationsforetagen.seBilder
Om
Innovationsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom Almega som representerar innovativa företag inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn. Vi samlar cirka 765 medlemsföretag, som tillsammans har 37 000 anställda. Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för en världsledande arkitekt- och ingenjörsbransch.
Följ Innovationsföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Innovationsföretagen
Anders Lenhoff utses till förbundsdirektör för Innovationsföretagen1.4.2025 07:22:14 CEST | Pressmeddelande
Anders Lenhoff har utsetts till förbundsdirektör för Innovationsföretagen inom Almega. Han har sedan oktober 2024 tjänstgjort som tillförordnad förbundsdirektör och tillträder nu rollen permanent.
NY RAPPORT: Ljusning för samhällsbyggandet, men inbromsning i industrin4.2.2025 05:45:00 CET | Pressmeddelande
Innovationsföretagens konjunkturrapport, Investeringssignalen, ger en splittrad bild av arkitekt- och ingenjörsföretagens framtidstro. Företag med fokus på samhällsbyggnad hyser en ökad optimism, medan stämningen bland de konsultföretag som främst jobbar mot industrin fortsätter att dämpas.
Innovationssektorn fortsätter växa trots ekonomiska utmaningar14.11.2024 06:02:00 CET | Pressmeddelande
Den svenska innovationssektorn omsatte 136 miljarder kronor 2023, en ökning på nära åtta procent jämfört med föregående år. Det visar Branschrapporten, Innovationsföretagens sammanställning av konjunkturen i arkitekt-, teknikkonsult-, industrikonsult- och techkonsultbranscherna.
Ny rapport: Industri- och techkonsultföretagens starka framtidsoptimism har avtagit15.10.2024 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Innovationsföretagens senaste konjunkturrapport visar en splittrad bild av läget bland arkitekt- och ingenjörsföretag. Ungefär hälften av industri- och techkonsultföretagen förväntar sig en ökad orderingång under det kommande halvåret, vilket innebär en tydlig nedgång i framtidstron jämfört med den förra rapporten i februari. Samtidigt fortsätter arkitektföretagen att kämpa med svag efterfrågan.
Konsultmäklare hotar transparensen i offentlig upphandling2.10.2024 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Nya siffror från Innovationsföretagen visar att upphandlingar via konsultmäklare i offentliga upphandlingar uppgår till ett värde av 7 miljarder kronor. Detta upplägg skapar stora problem för transparens och rättssäkerhet. Innovationsföretagen efterlyser skärpta regler samt ökad insyn för att garantera en rättvis och effektiv upphandling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum