Almega

Tjänstesektorn är Göteborgs integrationsmotor

Dela
I en ny rapport presenterar arbetsgivarorganisationen Almega en unik yrkeskartläggning gjord av SCB. Den visar att tjänstesektorn är en jobb- och integrationsmotor för nyanlända i utsatta områden i Göteborgs kommun. Ska fler människor få jobb krävs det att företagsklimatet förbättras för tjänsteföretag i Göteborg.
Andreas Åström.
Andreas Åström.

 - Tjänstesektorn är Göteborgs integrationsmotor. Nästan 100 procent av de nyanlända kvinnorna jobbar i våra branscher. Men det går för långsamt och trösklarna är för höga. Idag tar det åtta år i genomsnitt innan man får chansen att få jobb, säger Andreas Åström, chef för Näringspolitik och kommunikation på Almega.  

SCB har på uppdrag av Almega kartlagt vad människor i sju utsatta områden arbetar med. Yrken i tjänste- och servicesektorn dominerar och en stor andel jobbar i vanliga bristyrken med förhållandevis låga krav på utbildning.  

 - Utmaningen handlar också om hur vi får anställda att gå från ingångsjobb till bristyrken. Vi har föreslagit ett kompetensavdrag som innebär att företag får ökade avdragsmöjligheter när de investerar i sin personals kompetensutveckling, säger Andreas Åström.  

 - Ska fler nyanlända få jobb krävs det att vi förbättrar företagsklimatet i staden. Det handlar dels om att kommunala bolag inte ska konkurrera med den fria företagsamheten, men även att Göteborg konkurrensutsätter mer verksamhet. Så kan fler tjänsteföretag skapa fler jobb, säger Andreas Åström.  

Bilder

Andreas Åström.
Andreas Åström.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 500 medlemsföretag som sammanlagt har över 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almega presenterar tillväxtpaket för ett starkare Sverige24.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter flera år av akuta krisinsatser finns nu utrymme för långsiktiga reformer som stärker Sveriges tillväxtkraft. “Almega vill se skattelättnader för såväl anställda som arbetsgivare men även satsningar på arbetsmarknadsutbildningar och kompetensutveckling. Sedan måste regeringen tänka om gällande arbetskraftsinvandringen”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye