Dagens Samhälle

Hälften av kommuntopparna vill strama åt migrationen

Dela
Varannan kommunstyrelseordförande vill ha en stramare migrationspolitik, visar Dagens Samhälles enkät.

Dagens Samhälle har frågat landets samtliga kommunstyrelseordförande om hur de anser att Sveriges migrationspolitik ska utformas.

Drygt varannan, 51 procent, valde svarsalternativet ”Sveriges migrationspolitik bör bli mer stram än i dag”. 37 procent anser att den kan behållas som nu, medan 12 procent anser att den bör bli mindre stram.

Moderaternas partilinje, som siktar in sig på att betydligt färre asylsökande än i dag ska söka sig till Sverige, har massivt stöd bland partiets lokala toppar. 98 procent av de M-märkta kommunstyrelseordförandena vill se en stramare migrationspolitik. Kraven på ett tak eller ett stopp för asylinvandring är många i kommentarerna.

Inom Socialdemokraterna finns en större spännvidd i åsikterna. Drygt 6 av 10 S-märkta ks-ordförande tycker att migrationspolitiken ska vara som nu. Nästan var fjärde vill att den stramas upp, medan 15 procent anser att den ska vara mindre stram.

Bland centerpartisterna i enkäten svarade 26 procent att migrationspolitiken ej bör vara så stram som i dag. Endast 6 procent av C-topparna i enkäten vill ha en åtstramning, två tredjedelar anser att politiken kan vara som i dag.

Samtliga Sverigedemokraternas fyra kommunstyrelseordförande har svarat på enkäten. De vill alla ha en stramare politik. Louise Erixon (SD) i Sölvesborg anser att den ska bli ”rejält mycket restriktivare” för att kommunerna ska kunna ”tackla den negativa spiral som väntar framöver”.

Fyra av Liberalernas fem ordförande har svarat på enkäten. Tre vill ha stramare politik och en väljer alternativet ej så stram.

Av Vänsterpartiets tre toppar har två deltagit i undersökningen. En vill ha en mindre stram politik, en anser att den kan vara som nu.

Fyra av fem kristdemokratiska kommuntoppar har uttryckt sin åsikt, samtliga vill ha en stramare politik.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye