Djurens Rätt

Djurens Rätt begär överprövning av nedlagd utredning mot Guldfågeln

Dela
Upp till 1800 kycklingar om dagen kom in till slakteriet med brutna vingar och minst nio kycklingar skållades levande under 2018. Trots det lade åklagarmyndigheten ned förundersökningen med hänvisning till att Guldfågeln AB är en bra verksamhet enligt dem själva och inte menade illa. Det anser Djurens Rätt inte vara tillräckligt goda grunder och har i egenskap av anmälare nu lämnat in begäran om överprövning av fallet.

I april 2019 anmälde Djurens Rätt Guldfågeln AB för brott mot djurskyddslagen gällande de brutna vingarna. I oktober kom det kritiserade beslutet att utredningen skulle läggas ned. Beslutet gäller både det stora antalet kycklingar med brutna vingar som kom in till slakteriet på Öland under 2018, och de nio kycklingar som skållades levande. Eftersom djurskyddslagen ska tolkas på individnivå och fallen absolut kan anses vara onödigt lidande så bör händelserna i normala fall ses som brott mot djurskyddslagen. Åklagaren instämmer i att det går emot djurskyddslagstiftningen, men lägger ändå ned utredningen.

"Hanteringen av slaktkycklingar på Guldfågeln är en fabriksartad hantering som egentligen går emot djurskyddslagstiftningen som är individbaserad. Hanteringen är dock accepterad av myndigheter". Åklagaren hänvisar i sitt beslut också till Guldfågelns egen utredning som visat att slakteriets verksamhet "trots allt är en av de bästa i landet och mycket bättre än övriga länders hantering".

I andra situationer ges inte undantag om straff när misstänkta personer eller företag gjorde fel men inte menade illa. Nyligen kunde vi höra om en djurtransportör som blivit dömd till brott mot djurskyddslagen efter att ha bidragit till att tre grisar dött av värmeslag, samma år som händelserna på Guldfågelns slakteri. Det är även samma åklagarkammare i Kalmar som haft hand om de olika ärendena, men besluten ser helt olika ut. Det ställer frågan om kycklingindustrin faktiskt står utanför lagen.

– Det borde vara självklart att lagen ska gälla lika för alla, men detta visar att så inte är fallet. Att åklagaren säger att hanteringen av kycklingarna strider mot djurskyddslagen men trots det lägger ner förundersökningen är anmärkningsvärt. Det visar att den svenska djurskyddslagen gör undantag för djur som på pappret ska skyddas mot onödigt lidande, men som kan skållas levande och hanteras ovarsamt utan konsekvenser. Därför skickar vi nu in en överprövning, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande på Djurens Rätt.

En överprövning av fallet innebär att polis- eller åklagarmyndigheten blir skyldiga att se till att pröva ärendet av en annan åklagare. Om de hittar fel i det första beslutet så kan det leda till åtal av de misstänkta. Om åtal väcks kommer ärendet hanteras vid en rättegång.

Kontakter

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Ny rapport: Ett djurskydd värt att tala om29.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I Djurens Rätts senaste rapport “Djurskydd värt att tala om – Viktiga steg för politiken att ta i dag” listas åtgärder för att förbättra djurskyddet i Sverige och samtidigt driva utvecklingen i resten av EU. Rapporten utgår från regeringsuppdraget om konkurrenskraft och ett starkt djurskydd, och presenterar politiska lösningar för hönor, grisar, kycklingar och nötdjur, samt åtgärder för att främja växtbaserade innovationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye