Umeå kommun

Stor elevökning, budgettillskott och nya uppdrag

Dela
Enligt den senaste befolkningsprognosen ökar antalet ungdomar i åldern 16-18 år med 1100 personer under den kommande tioårsperioden. En ökning som motsvarar en normalstor gymnasieskola. Nämnden ger därför förvaltningen i uppdrag att ta fram en plan på hur dessa elever ska få plats inom den kommunala gymnasieskolan.

Det är inte bara elevunderlaget i Umeå kommun som ökar. Det gäller även antalet elever från andra kommuner som väljer att studera på någon av de kommunala gymnasieskolorna i Umeå. Umeå Elitidrottsgymnasium på Maja Beskowgymnasiet som har flera populära idrottsutbildningar med riksintag är en av anledningarna till detta, en annan är att kranskommunerna har ett mindre utbud av gymnasieutbildningar än Umeå.

För att kompensera för att antalet elever ökar har kommunfullmäktige tidigare beslutat att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får ett tillskott på 15,5 miljoner kronor 2020. Nämndens budgetram för 2020 är därmed på totalt 485,8 miljoner kronor. För att anpassa sig till den summan beslutar nämnden om besparingar på 8,3 miljoner kronor. Besparingarna ska göras inom olika delar av verksamheten. Den största delen görs inom vuxenutbildningen där SFI minskas, utbildningarna inom yrkesvux ses över så att de leder till jobb samt större grupper inom behörighetsgivande kurser.

Vänsterpartiet motsatte sig besparingarna och röstade därför på avslag till budgeten till förmån för sitt eget budgetförslag.

Attraktiva utbildningar

Enligt nämnden ska de kommunala gymnasieskolorna var det naturliga förstahandsvalet för elever och vårdnadshavare. De vill också att kompetenta, behöriga och engagerade pedagoger och skolledare ska välja Umeå kommun som arbetsgivare. För att fortsätta bedriva attraktiva utbildningar ger nämnden även ett antal nya uppdrag till förvaltningen. Det handlar exempelvis om att:

  • Skapa förutsättningar för att starta ett humanistiskt gymnasieprogram senast 2023
  • Undersöka möjligheten att utöka mängden arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom gymnasiet
  • Tillskapa ett lärcentrum inom vuxenutbildningen
  • Formulera en strategi för Yrkeshögskolans framtid i Umeå.

I alla verksamheter och i all undervisning ska även arbetet med lärande för hållbar utveckling och De globala målen inkluderas. Elever och personal ska ges möjlighet att bidra till en hållbar utveckling.

Mer information:
Peter Vigren (S)
ordförande
070-549 46 99
peter.vigren@umea.se

Mariam Salem (MP)
2:e vice ordförande
070-485 19 36
mariam.salem@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye