Mer insatser krävs för att nå CO2-målet
– Med gemensamma krafter ska vi täppa till utsläppsgapet, säger miljökommunalråd Muharrem Demirok (C).
Mellan 2009 och 2017 har de totala utsläppen per invånare minskat med nära 25 procent. Den positiva utvecklingen beror dels på utsläppsminskningar och dels via kompensation. Mest har utsläppen från fjärrvärmeproduktionen minskat.
En ny prognos visar att det ändå kommer att bli svårt att nå målet om koldioxidneutralitet 2025.
– Utvecklingen går i rätt riktning, men det återstår en hel del arbete för att vi ska kunna sluta gapet. Varje liten insats är viktig för att nå det stora målet, säger Muharrem Demirok (C).
Alla sektorer behöver bidra till att minska utsläppen. Transportsektorn behöver till exempel ställa om till förnybara drivmedel, samtidigt som arbete måste ske för att minska transportbehovet och göra kvarvarande transporter mer resurseffektiva. Även industrisektorn behöver minska utsläppen och bli mer energieffektiv, samtidigt som satsningarna på produktion av förnybar energi behöver fortsätta.
– Vi ser ett stort engagemang från både stora och små företag i Linköping att bidra till målet om koldioxidneutralitet. Fastighetsägarna i innerstaden vill ha en samordnad varudistribution, Tekniska verken bygger Sveriges största solcellsanläggning och snart rullar de första självkörande bussarna i staden, säger Muharrem Demirok (C).
Som invånare kan man också bidra till målet genom att till exempel åka mindre bil när det är möjligt, minska energiförbrukningen i sitt hem och minska matsvinnet.
Fakta ur kommunens hållbarhetsrapport:
- Utsläppen från fjärrvärme har minskat mest och slutanvändningen av el är lägre än genomsnittet för kommuner tack vare satsningen på fjärrvärme.
- Sedan 2009 har de totala utsläppen av koldioxid från energianvändningen i kommunala byggnader minskat med cirka 47 procent.
- I Linköping finns det 354 bilar per 1000 invånare. Jämfört med både riket och jämförbara kommuner har Linköping en högre andel miljöbilar och färre körda mil per invånare. Linköping har också ett gynnsamt geografiskt läge för tågpendling.
- För arbetsresor inom kommunkoncernen har utsläppen av koldioxid minskat med drygt 30 procent sedan 2010.
- Utifrån de 17 globala målen för hållbar utveckling ligger Linköping i framkant i Sverige när det gäller målet att bekämpa klimatförändringar. www.kolada.se
- Hållbarhetsrapporten och mer om kommunens klimatarbete: https://www.linkoping.se/klimatsmart-linkoping/om-klimatsmart-linkoping/
Kontakter
Muharrem Demirok (C)Ordförande samhällsbyggnadsnämnden / kommunalråd
Tel:013-20 62 94muharrem.demirok@linkoping.seSofie BerlinMediekommunikatör
Tel:072-468 08 77sofie.berlin@linkoping.seOm
Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Linköping i topp när det gäller service till näringslivet25.4.2025 09:05:08 CEST | Pressmeddelande
Sveriges kommuner och regioner (SKR) presenterade i onsdags nya siffror för näringslivets upplevelse av myndighetsutövningen i landets kommuner. Linköping ökar tio placeringar bland samtliga kommuner och hamnar på andra plats bland rikets tio största kommuner. Extra glädjande att Linköping därtill prisas för högst betyg inom Serveringstillstånd.
Stor ökning av feriearbeten till gymnasieelever sommaren 202524.4.2025 13:17:55 CEST | Pressmeddelande
Till sommaren 2025 kommer totalt 871 gymnasieelever att matchas mot ett feriearbete, vilket är en rejäl ökning i både antal och andel.
Nya metod hjälper bidragstagare att komma närmare egen försörjning23.4.2025 15:23:05 CEST | Pressmeddelande
Kompetenskedjan är en ny metod som ska stärka kompetensförsörjningen i Linköpings kommun, samtidigt som individer som uppbär försörjningsstöd får möjlighet att kombinera arbetsträning med språkstudier - där målet är att nå en anställning inom äldreomsorgen. En uppskattad metod som har fått goda resultat.
Pressinbjudan: Ny metod hjälper bidragsberoende till egen försörjning22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressinbjudan
Välkommen till en pressträff där Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden, och Jonatan Hermansson (S), ordförande för vård- och äldreomsorgsnämnden, berättar om kommunens nya metod som hjälper bidragsberoende att komma närmare egen försörjning. Samtidigt stärks framtidens bemanningsbehov inom äldreomsorgen.
Kommunen satsar på bättre stöd för barn och unga med funktionsnedsättning16.4.2025 10:21:30 CEST | Pressmeddelande
Linköpings kommun utvecklar fritids- och korttidsverksamheterna för barn och unga med funktionsnedsättning. Genom att skilja på de två verksamheterna – som idag drivs ihop i samma lokaler – skapas mer flexibla lösningar och högre kvalitet. Målet är ett mer tillgängligt, samordnat och behovsanpassat stöd, där alla barn får insatser av likvärdig kvalitet utifrån samma riktlinjer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum