Nu kan skogsägare se ny information om sin skog i datorn
Informationen om skogen, så kallade skogliga grunddata, togs fram 2009-2016 för hela Sverige med hjälp av laserskanning från flygplan. Det har gett många användare enkel tillgång till digital information som inneburit stora möjligheter till effektivisering och kvalitetshöjningar i skogsbruket. Men skogen förändras ständigt och informationen behöver uppdateras för att vara användbar.
En ny laserskanning av Sveriges skogsmark pågår och nu finns den första nya datan publicerad därifrån. Hela laserskanningen beräknas ta mellan sex och sju år att genomföra. Den innebär kortfattat att aktuella data om skogen samlas in via flygplan som sedan används för att skapa kartor som ger skogsägaren värdefull information om skogen.
Enklare för skogsägaren
Skogliga grunddata uppdateras successivt för de områden som laserskannats på nytt. Det handlar om data som trädhöjd, virkesförråd, grundyta, medelhöjd, medeldiameter och skogens biomassa.
– Tack vare att informationen om skogen är tillgänglig i bland annat Mina sidor kan fler skogsägare med stöd av underlaget enkelt få överblick, antingen hemma vid köksbordet eller via mobiltelefonen ute i skogen, och smidigt planera för till exempel gallring, röjning och avverkning. Vi är övertygade om att uppdaterade skogliga grunddata ger förutsättningar för en effektivare skogsproduktion och bättre miljöhänsyn, säger Liselott Nilsson, GIS-specialist vid Skogsstyrelsens enhet för geografisk information.
Skanningen har börjat i de områden där det finns störst behov av en uppdatering. De skogsägare som har skog i områden med uppdaterad data kan ta del av det via Mina sidor. De uppdaterade kartorna är också tillgängliga i Skogsstyrelsens övriga digitala karttjänster på skogsstyrelsen.se.
Dessa län berörs
I följande län finns områden med uppdaterad data:
Norrbotten
Västerbotten
Jämtland
Västernorrland
Gävleborg
Kronoberg
Kalmar
Halland
Blekinge
Skåne
Detta innebär att det just nu finns uppdaterade skogliga grunddata för nästan 20 procent Sveriges skogar. Om ett antal år kommer det att finnas uppdaterade underlag för all skogsmark i Sverige. Tack vare medfinansiering från skogsbruket kan laserskanningen snabbas upp.
Det är regeringen som gett Skogsstyrelsen, Lantmäteriet och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), i uppdrag att ta fram uppdaterade skogliga grunddata. Lantmäteriet ansvarar för laserskanningen, SLU för beräkning och bearbetning av data och Skogsstyrelsen ansvarar för att göra data tillgängligt.
Mer information:
Bo Hultgren, projektledare, Skogsstyrelsen, 070 – 676 08 64, bo.hultgren@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30,076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Fyra av tio fornlämningsområden skadade vid skogsbruk17.12.2024 09:34:13 CET | Pressmeddelande
38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk. Det visar inventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. Fornlämningsområdet är lagligt sett en del av fornlämningen och många miljöer som berättar människors historia riskerar att bli förstörda för all framtid.
Granbarkborrens rekordangrepp över - kraftig minskning visar inventering10.12.2024 07:41:16 CET | Pressmeddelande
Det långa utbrottet av granbarkborreangrepp som startade 2018 i Götaland och Svealand är över för denna gång. En färsk inventering visar att skadorna gått ned med 95 procent jämfört med toppåret 2021.
Ny statistik: Fem gånger fler kända kulturlämningar i tätortsnära skogar5.12.2024 07:51:40 CET | Pressmeddelande
Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att skogar nära våra tätorter innehåller fem gånger fler kända kulturlämningar än i övriga skogar. Lämningarna sträcker sig från stenåldern till nutid och ger en unik inblick i hur människor har levt och brukat landskapet genom tiderna.
Säkerheten viktigast om du vistas i stormskadad skog2.12.2024 10:47:38 CET | Pressmeddelande
Hela Västerbottens kustland har påverkats av ovädret som drog fram för drygt en vecka sedan. En preliminär bedömning är att volymen skadad skog omfattar mellan 50 000 - 130 000 m3. Det är viktigt att beakta riskerna om man vistas i stormskadad skog.
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum