Dagens Samhälle

Rekordmånga barn sätter skolan under hård press - hela listan över alla kommuner

Dela
Den stora ökningen av antalet barn och unga är en orsak till att kommunerna nu går mot kärvare tider. I vissa kommuner har skolbarnen blivit över 30 procent fler på sju år.

Det finns i dag 209 000 fler 6–16-åringar i Sverige än det fanns år 2012. Antalet invånare i grundskoleåldern har ökat med 18,6 procent.

Hela befolkningen har under samma tid ökat med 8 procent.

Och ökningen av antalet barn och unga fortsätter. I sin senaste ekonomirapport räknar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) med att antalet invånare mellan 0 och 19 år kommer att öka med 8 procent mellan 2018 och 2028. Det betyder 188 000 fler invånare som behöver förskola, grundskola och gymnasium.

Det SKR nu varnar för är att antalet barn och unga fortsätter att öka i snabb takt, medan antalet människor i yrkesverksam ålder ökar långsammare. Dessutom bromsar konjunkturen in och staten trappar ner de statsbidrag som kompenserat kommunerna för kostnader kopplade till migration.

Ökningen av antalet invånare i grundskoleålder skiljer sig inte oväntat åt mellan kommunerna. Det visar färska siffror som Statistiska centralbyrån (SCB) tagit fram åt Dagens Samhälle.

På en del håll har 6–16-åringarna blivit drygt 30 procent fler, medan antalet skolbarn på andra håll har minskat med över 10 procent.

Allra mest har antalet 6–16-åringar ökat i Sundbyberg, där de blivit 48 procent fler sedan 2012.

Allra högst andel invånare i grundskoleåldern har Lomma, där 18 procent av befolkningen är 6–16 år. De har blivit 34 procent fler på sju år.

I Övertorneå och Sotenäs däremot är läget ett helt annat än i Lomma och Hultsfred. Antalet grundskolebarn har minskat med över 20 procent i Övertorneå, och i Sotenäs är andelen 6–16-åringar lägst i hela landet.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye