SGU satsar på utbildning om gruvor och miljö i låginkomstländer
SGU storsatsar på utbildning om gruvor och miljöpåverkan i låginkomstländer via ett nytt femårigt utbildningsprogram finansierat av Sida. Parallellt samverkar SGU med afrikanska systerorganisationer med utbildningar i Afrika genom EU-projektet PanAfGeo.
– De metaller och mineral vi använder till vardags kommer från alla världens hörn, inte minst från Afrika och vi vill bidra med erfarenheter och kunskap för att minska miljöpåverkan även där, säger Mattias Fackel, geovetare på SGU.
Det femåriga utbildningsprogrammet genomförs på temat mineralutvinning och miljö, med fokus på hantering av gruvavfall och gruvvatten: ”Mine water and waste management”.
Uppemot 250 personer kommer att genomgå fyra veckors utbildning i Sverige, följt av ett års praktiskt arbete med stöd av mentorer. Utbildningen riktar sig till myndigheter i låginkomstländer med en viktig eller växande mineralutvinning . Programmet är ett samarbete med Naturvårdsverket och Luleå tekniska universitet och finansieras av Sida med 59 MSEK över en femårsperiod.
SGU medverkar sedan tidigare också i ett liknande samverkansprojekt, PanAfGeo, för att stärka den geovetenskapliga kompetensen i Afrika. I november genomförde SGU den andra av sju planerade utbildningar inom projektet, denna gång i Botswana, efter att ha arrangerat en första utbildning i Senegal i juli i år. På kursen fanns deltagare från Botswana, Liberia, Namibia, Swaziland och Zambia. Teamet med utbildare kom från Mali, Botswana och Sverige.
– Det var två intensiva veckor med utbildning och diskussioner. Efterbehandling och stängning av gruvor var ett av flera aktuella ämnen under utbildningen och dagarna i fält, berättar Mattias Fackel, en av SGU-medarbetarna som medverkade i Botswana.
PanAfGeo är ett treårigt samarbete mellan geologiska myndigheter i Afrika och i Europa i syfte att stärka den geovetenskapliga kompetensen hos systerorganisationerna i Afrika. SGUs del i projektet är att organisera den utbildning i projektet som omfattar miljö och mineralutvinning. PanAfGeo finansieras av EU med knappt 10 MSEK.
Läs mer om PanAfgeo-projektet på SGUs webbplats
För mer information, kontakta
Mattias Fackel, utredare på SGU, 018-17 90 51, mattias.fackel@sgu.se
Pontus Westrin, statsgeolog på SGU, 018-17 90 72, pontus.westrin@sgu.se
Kontakter
Kaarina RingstadPresskontakt
Tel:018-179238kaarina.ringstad@sgu.seUlf BoiviePresskontakt
Tel:018179050ulf.boivie@sgu.seOm
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Riksintresse för olivin detaljavgränsas1.4.2025 10:00:07 CEST | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har tagit fram en detaljavgränsning för olivinfyndigheten Kittelfjäll i Vilhelmina kommun. Fyndigheten pekades ut som riksintresse 1996, men får först nu fullt skydd för att säkra framtida behov av det viktiga industrimineralet.
SGU välkomnar svenska strategiska projekt på mineralområdet25.3.2025 15:24:00 CET | Pressmeddelande
I dag, den 25 mars, har EU-kommissionen tillkännagivit vilka de utser som strategiska projekt inom förordningen om kritiska råmaterial. Bland de utvalda projekten finns fem svenska projekt som syftar till att öka Sveriges försörjningstrygghet och skapa stabila värdekedjor för kritiska metaller och mineral. Sveriges geologiska undersökning (SGU) välkomnar beslutet.
Historiskt gruvområde blir riksintresse25.3.2025 10:02:47 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har pekat ut fyndigheterna i området vid Stollbergsfältet nordost om Ludvika i Dalarna som ett riksintresse. Det är framför allt bly, zink och silver som utgör metallerna i fyndigheterna, där även guld, koppar, mangan och järn förekommer.
SGU vill att uranförbudet upphävs18.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.
Ny generaldirektör på plats: ”Spännande och viktigt uppdrag”3.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu tillträder Anette Madsen tjänsten som ny generaldirektör för Sveriges geologiska undersökning (SGU). Som statsvetare, med en examen i offentlig rätt, och med en gedigen erfarenhet inom staten hälsas hon varmt välkommen av myndighetens ledningsgrupp och medarbetare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum