En miljon svenskar vill äta mer vego i jul

När Djurens Rätt under november bad opinionsföretaget Novus fråga svenskarna om vego till jul var det mer än en miljon svenskar (12 procent) som svarade att de tror att de kommer äta mer vego under julen 2019 än under julen förra året.
– Det är en förändring som inte minst är bra för djuren - bara till jul slaktas 350 000 grisar för att bli julskinka. Det är något som allt fler reagerar mot och väljer bort, säger Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt.
Bland kvinnor svarade nästan var fjärde att de tror att de kommer äta mer vego i jul än förra året. I åldern 18-29 svarade var tredje tillfrågad det. Förändringen märks också extra starkt i Stockholmsområdet där var fjärde 08:a tror det blir mer grönt på årets julbord.
– Det borde inte längre förvåna att andelen som väljer vego ökar. Vi har kunnat se hur vegotrenden har blivit en permanent förändring som syns överallt, bland konsumenter och i handeln, säger Francesca Vilches
För alla som väljer vego i jul har Djurens Rätt samlat julen bästa veganska recept på https://www.valjvego.se/julrecept
– Många av julens klassiker går utmärkt att veganisera, så även om en gillar det traditionella går julbordet att göra grönare. Bättre för både dig, själv, klimatet och djuren, säger Francesca Vilches.
Tre veganska julfavoriter
Mjuk pepparkaka med lingonfrosting
Ingredienser
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bakpulver
100 g veganskt margarin
1 dl havregrädde
1 dl havremjölk
½ dl ljus sirap
2 msk lingonsylt
veganskt margarin och ströbröd till formen
Ingredienser frosting
225 g bredbar, vegansk färskost
1 dl florsocker
2 tsk citronjuice
1 dl lingon
Värm ugnen till 175 grader och smörj och bröa en avlång brödform på ungefär 1,5 liter. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält margarinet och tillsätt de torra ingredienserna och havregrädden, havremjölken, sylten och sirapen. Blanda tills du får en smidig smet som du sen häller i den bröade formen. Grädda pepparkakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter och låt svalna. Vispa färskosten med florsockret luftigt. Tillsätt citronjuice och lingon och blanda. Bred frostningen på den svalnade pepparkakan.
Vegansk janssons
Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar, cirka 200 g
1 kg fast potatis
70 g soltorkade tomater
½ dl kapris
5 dl havregrädde
salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader och skala under tiden lök och potatis. Skiva löken tunt och skär potatisen i tunna strimlor. Blanda ned löken i en bunke med havregrädde, soltorkade tomater och kapris. Krydda med salt och peppar. Lägg potatisstrimlorna i en ugnssäker form och häll över övriga ingredienser. Blanda ordentligt och grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme och 30 min. Håll koll och täck med folie om den börjar få för mycket färg på ytan.
Auberginesill i senapsås
Ingredienser
1 aubergine, cirka 400 g
0,75 dl stark, söt senap
2 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
½ dl sojagrädde
salt och peppar
1 kruka dill
Börja med att skala auberginen. Skär den i skivor lagom stora för kärlet som de ska läggas in i och koka skivorna i saltat vatten. De ska bli mjuka och förlora lite av sin stuns men måste fortfarande hålla ihop och tåla att hanteras! Låt den nykokta auberginen rinna av och pressa försiktigt ut överflödigt vatten så att den kan dra åt sig så mycket av den goda inläggningen som möjligt. Låt auberginen vila medan du rör ihop senapen, sockret och vinägern. Tillsätt oljan och sojagrädden under omrörning och smaksätt med salt, peppar och dill. Lägg sen i auberginen och blanda ordentligt!
Kontakter
Sarah MansouriKommunikationsansvarig
Tel:073-4350603sarah.mansouri@djurensratt.seBilder



Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Panglistan 2025 – kommunerna som begränsar fyrverkerier17.12.2025 08:48:03 CET | Pressmeddelande
Inför årets nyårsfirande kommer 199 av Sveriges 290 kommuner – 69 procent – att begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier. Dessutom uppger omkring 95 procent av kommunerna att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi. Trenden är tydlig: allt fler vill ha ett nyår som inte skrämmer eller skadar djur.
Förbudet mot vegoburgaren stoppat11.12.2025 15:55:00 CET | Pressmeddelande
Det omdebatterade förslaget om att förbjuda ord som burgare och korv för vegoprodukter har tillfälligt stoppats. "EU borde lägga sin energi på att förbättra för djuren och bygga en hållbar livsmedelsproduktion, inte att detaljstyra ordval för vegoprodukter", menar Djurens Rätt.
Nya bilder avslöjar djurplågeri i svenska grisfabriker27.11.2025 09:02:43 CET | Pressmeddelande
Halta, såriga och döda grisar. Djur som tvingas leva hela sina liv på hårda, smutsiga betonggolv i trånga boxar. Det visar nytt bild- och filmmaterial från fyra svenska grisfabriker i Västra Götaland som Djurens Rätt har tagit del av.
EU enas om nya välfärdsregler – men miljoner djur lämnas utan skydd26.11.2025 13:26:52 CET | Pressmeddelande
EU har tagit ett historiskt steg framåt för hundar och katter genom att enas om nya regler för deras välfärd. Djurens Rätt välkomnar överenskommelsen, men understryker att inte alla familjedjur omfattas.
Nytt svek mot djuren – regeringen tillåter virtuella elstängsel23.10.2025 17:22:33 CEST | Pressmeddelande
Idag har regeringen meddelat att de tillåter virtuella elstängsel för kor och får i Sverige – en lagändring som Djurens Rätt starkt kritiserar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
