Umeå kommun

Äldreomsorgen tar ett steg in i framtiden – ny teknik behövs

Dela
”Behov av omvårdnad och service ska i första hand tillgodoses via digitala insatser och trygghetsskapande teknik”. Så lyder det beslut som äldrenämnden tog 19 december 2019. Syftet med beslutet är att tydliggöra vilka möjligheter som ny teknik kan ge. Att redan vid ansökan om stöd tänka på hur ny teknik kan vara ett stöd är ett nytt sätt att arbeta inom äldreomsorgen.

- Samhället förändras, det blir fler äldre samtidigt som antalet i arbetsför ålder minskar. Det innebär att om vi ska lyckas ge en god vård och omsorg så måste vi, utöver att locka till oss alla medarbetare vi kan, utreda vilka arbetsuppgifter där ny teknik kan underlätta för både den äldre och för medarbetaren, säger Carin Nilsson, ordförande äldrenämnden.

Ny teknik är en förutsättning för att lyckas ge god vård och omsorg

För personer som idag har stöd från äldreomsorgen innebär inte beslutet någon förändring. Ny teknik kommer i och med beslutet att bli en mer aktiv diskussion på ledningsnivå, med målsättningen att antalet insatser som kan utföras med hjälp av teknik ökar. Men införandet av ny teknik och nya arbetssätt är en process som kommer att ta tid och ske stegvis.

- Tekniken är inget som kommer att förändra äldreomsorgen över en natt, arbetet med att utreda vilken välfärdsteknik som är lämplig, upphandlingsprocesser och implementering i verksamheten är ett omfattande och tidskrävande arbete. Därför känns det extra viktigt att få det här beslutet nu, säger Emil Forsberg, digitaliseringschef, äldreomsorgsförvaltningen.

Den äldres behov står alltid i centrum

Biståndsbedömningen kommer även fortsättningsvis att grundas på den enskildes behov och vilken typ av insats som är bäst lämpad för att ge det stöd som behövs.

- Det här är ett nytt sätt för oss att tänka när det gäller hur en insats bäst kan utföras. Vi tänker många gånger att en medarbetare är den enda som kan utföra insatsen, ”vi gör som vi alltid har gjort”, men nu ser vi att ny teknik i vissa fall kan öka både tryggheten och självständigheten för den äldre, säger Susanna Stenlund, verksamhetschef myndighetsutövning äldreomsorg.

Hur många insatser som kommer att möjliggöras med ny teknik går i dagsläget inte att svara på. Det är beroende av vilka produkter som utvecklas och testas och hur behoven ser ut. I dagsläget används trygghetslarm, trygghetskamera och medicingivare inom äldreomsorgen i Umeå kommun.

Mer information

Carin Nilsson (S)
ordförande
äldrenämnden
Umeå kommun
070-681 37 53
carin.nilsson@umea.se

Veronica Kerr (KD)
vice ordförande
äldrenämnden
Umeå kommun
070-259 55 95
veronica.kerr@umea.se

Åsa Bäckström (V)
2:e vice ordförande
äldrenämnden
Umeå kommun
070-202 95 12
asa.backstrom@umea.se

Emil Forsberg
digitaliseringschef
äldreomsorgsförvaltningen
Umeå kommun
070-633 11 64
emil.forsberg@umea.se

Susanna Stenberg
verksamhetschef
utredning äldre
Umeå kommun
070-685 79 87
susanna.stenlund.soc@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye