Sida ökar stödet till den svåra matbristen i Zimbabwe
- Utmaningarna är enorma för den fattiga befolkningen. De har verkligen drabbats hårt av både torka och skenande matpriser och det är viktigt att ge stöd för att inte förvärra situationen ytterligare, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin som besökte Zimbabwe tidigare i december.
Det råder mycket svår matbrist i en stor del av landet, särskilt i de norra och södra landsdelarna samt i de östra delarna som fortfarande inte återhämtat sig efter cyklonen Idai’s härjningar i våras. De extremt höga, nästa rekordhöga, temperaturerna har lett till svår torka.
- Det här kommer att ta lång tid att komma tillrätta med. Risken finns att flera skördar framåt kan påverkas eftersom regnen kommit väldigt sent för odlingssäsongen, säger Carin Jämtin.
Boskapen har också drabbats hårt och i många fall dött. Åsnor som normalt är mycket tåliga och motståndskraftiga djur har dukat under och det är svårt att hitta bete och vatten till får och getter.
Sida ger ett stöd på 30 miljoner kronor till FN:s livsmedelsorgan World Food Program, WFP, som kommer att dela ut matolja och majs, men också utsäde och odlingsredskap inför nästa odlingssäsong.
Biståndsorganisationen Action Against Hunger får ett Sida-stöd på 3,5 miljoner kronor och ska rikta sina insatser till utsatta hushåll med äldre personer, änkor med barn, till gravida eller ammande kvinnor och till funktionsnedsatta. Dessa hushåll kommer att få kontantstöd till att köpa mat på lokala marknaden.
Krisen i Zimbabwe beror inte främst på klimatrelaterade problem utan är den största ”skapade” hungersnöden jämfört med de största konflikterna som pågår just nu på flera håll i världen men självfallet har krisen spätts på av torkan. En viktig faktor som påverkat matbristen negativt är den ekonomiska situationen i landet med en skenande inflation, dåligt fungerande banksystem och svårigheter med att få tillgång till sedlar och mynt. Många som redan är fattiga har inte råd med de kraftigt stigande matpriserna, att köpa utsäde eller till bensin för att kunna åka till marknader och sälja sina varor och få en inkomst, vilket förvärrar deras fattigdom. Andra utmaningar i Zimbabwe är korruption, bensinbrist, förstörd infrastruktur och uteblivna löneutbetalningar till statsanställda.
Sida har tidigare i år gett ett stöd på sammanlagt 21,8 miljoner kronor till cyklondrabbade i Zimbabwe fördelat på WFP, Unicef, Plan Sverige, IRC, Svenska Kyrkan och Svenska Missionsrådet.
Under året har också stöd som gäller matosäkerhet getts till Svenska Röda Korset och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, på drygt 5,8 miljoner kronor.
Nyckelord
Kontakter
Inga-Lill HagbergPressekreterare
Tel:0706-27 60 98Inga-lill.hagberg@sida.seOm
För mer information kontakta Sidas presstjänst på:
08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum