Svenska kyrkan på Vetenskapsfestivalen 21-26 april

Hur kan vi leva ut hopp i en tid när alltfler lever med en känsla av undergång?
Under årets Vetenskapsfestival är Svenska kyrkans huvudgäst en internationell forskare och teolog som specialiserat sig på frågor om ”Hopp i en evolutionär och revolutionär värld”. Professor Ted Peters från Graduate Theological Union in Berkeley är en av världens främsta forskare inom fältet naturvetenskap och teologi. Vi hör honom i ett samtal med teologie doktor och ärkebiskop Antje Jackelén, samt biofysikprofessor Hans Liljenström i en musikalisk talkshow med titeln ”Hope In An Evolutionary And Revolutionary World”.
– Detta är två av dagens tyngsta internationella namn inom fältet där naturvetenskap möter teologi. Hans Liljenström forskar inom medvetande och evolutionsforskning och Ted Peters inom etik och teologisk reflektion utifrån evolutionen. Det handlar om vad som händer i mötet mellan fälten! Det ska verkligen bli jättespännande, det är två av mina personliga favoriter inom ämnet!, säger Pontus Nilsen, projektledare för Svenska kyrkan på Vetenskapsfestivalen.
Varför hatar män Greta
Resten av programmet är fullmatat med olika vinklingar på angelägna frågeställningar: Under tre lunchföreläsningar onsdag till fredag får vi reda på varför män hatar Greta, varför ickevåldsamt motstånd kan vara mer effektivt än vapen och om transhumanism egentligen är en ny religion?
I seminariet ”Lev helt – dö bra” avhandlas hur Sverige ska kunna arbeta med existentiell hälsa. Dessutom undersöker vi om Jesus egentligen var en profet som misslyckades? Vad säger forskningen om den historiska personen bakom allt tumult?
Varifrån kommer musiken
För den musikintresserade innehåller programmet också en uttolkning av varifrån musiken egentligen kommer och varför vi påverkas så av den. Dessutom kan du lyssna till två av Beethovens stora verk, och är du lite yngre finns en spännande orgelsaga för barn om flickan som gick vilse men hittade hem.
Existentiella frågor om livets villkor
Välkommen till ett festivalprogram där existentiella frågor om livets villkor och möjligheter får samspela med vetenskapliga rön. Med omkring 70 000 besök varje år är festivalen ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang och Svenska kyrkan bidrar varje år med flera programpunkter.
Svenska kyrkans programpunkter bygger på att inbjudna akademiker samtalar om angelägna frågor, på ett sätt som för forskningen närmare en bredare publik. För dig som vill tänka kring existentiella frågor, ge näring åt fantasin, och inspireras och utmanas av internationella och lokala teologer och forskare.
Program:
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/vetenskapsfestivalen-2020-rorelse/movement
Kontakt:
Pontus Nilsen, projektledare och präst, 031-731 92 65
Nyckelord
Kontakter
Torgny LindénPressekreterare
Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)
Bilder
Om

Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg
031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift
Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 168 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.
Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Insamlingsgala med Sofia Källgren och biskop Susanne 5 april2.4.2025 13:54:10 CEST | Pressmeddelande
Lördagen den 5 april hålls en insamlingsgala med artisterna Sofia Källgren och Patrik Wingård, biskop Susanne Rappmann och biolog Stefan Edman med flera i Kville kyrka i Bohuslän. Galan är en del av Svenska kyrkans fasteinsamling till Act – Från dina händer till där det händer.
Upptäck vetenskap och tro på Vetenskapsfestivalen 1-6 april26.3.2025 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Den 1–6 april 2025 är det dags för Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg – en av Europas största populärvetenskapliga festivaler. Svenska kyrkan bjuder in till spännande och tankeväckande programpunkter där vetenskap och tro möts. Under temat Framtider utforskar vi existentiella frågor, samhällsutmaningar och hållbara lösningar för framtiden.
Boksläpp 10 april: Ögonblick – I Aron Jonasons fotspår24.3.2025 07:17:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen att fira utgivningen av boken Ögonblick - I Aron Jonasons fotspår med samtal, presentationer, mingel och musik torsdag 10 april kl. 18.00-20.00 i Judiska Församlingens lokaler i Göteborg. Boken handlar om Aron Jonason, fotograf, tidningsman och göteborgsvitsens fader – Ett kapitel i Göteborgs judiska historia. OBS Anmäl deltagande senast 31/3!
Göteborgs stift fyller Kongresshallen på lördag27.2.2025 06:50:00 CET | Pressmeddelande
1 500 deltagare från hela Göteborgs stift fyller stora Kongresshallen på Svenska mässan när stiftet bjuder in till Stiftsfest lördagen den 1 mars. Medverkar gör biskop Susanne Rappmann, Västanå Musik & Teater, Emil Jensen med flera. Stiftsfesten föregås av en Präst- och diakondag som samlar 550 deltagare den 28 februari. Medverkar då gör biskop Susanne och Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd, m fl.
Författarsamtal med Lena Andersson13.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen att lyssna till ett samtal mellan Fredrik Ivarsson, stiftsprost i Göteborg, och författaren Lena Andersson på Göteborgs stadsbibliotek, tisdag 18 februari 2025 kl. 18.00.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum