Grattis Bibeln!

Varför har vi en särskild bibeldag? Ja, ända sedan 1876 har Svenska kyrkan en gång om året tagit upp rikskollekt till Bibelsällskapets arbete att göra Bibeln översatt, känd, tillgänglig och använd. Sedan 1997 firas Bibelns dag alltid den tredje söndagen i januari, och alla kristna i Sverige får tillfälle att fokusera extra på just Bibeln.
Snabba bibelfakta:
* Bibeln har funnits översatt till svenska sedan 1541. Nya utgåvor är på väg på lule- och sydsamiska och meänkieli. 2019 lanserades nordsamiska Biibbal av bibelsällskapen i Norge, Sverige och Finland.
* Det tar 12 till 15 år med moderna hjälpmedel att slutföra arbetet med varje översättning, sedan är det dags för sättning och publicering.
* Bibeln finns översatt till cirka 700 språk, men det talas över 7 000 språk i världen. Ungefär 4 000 språk har inte ens en del av Bibeln översatt.
* Vill du också läsa bibeln regelbundet? Människor med 1 000 språk, som talas i 100 länder, följer en och samma läsplan detta år. Ladda ner appen Bible 2020, här finns Bibelsällskapets bibelläsningsplan Bibel 2020. I appen går det att spela in sig själv, sedan kan bibelläsare på andra delar av klotet ta del av klippet och känna att de hör till en större gemenskap.
* Bibel 2000 fyller tjugo år i år! Det gör att Svenska Bibelsällskapet påbörjar provöversättningar av Markusevangeliet, Filipperbrevet och Första Johannesbrevet. Dessa kan komma att utgöra en bas i nästa officiella översättning.Den 9–10 mars kan den som vill delta i fördjupningsdagar i Uppsala kring de nya provöversättningarna.
* Även katolska kyrkan firar från och med i år. Nu har påve Franciskus fastslagit att från och med 2020 firar katolska kyrkan årligen ”Guds ords söndag” samma dag som Bibelns dag. Påve Franciskus skriver i ett apostoliskt brev:
”Bibeln kan inte bara vara några utvaldas kulturarv”, och betonar att, ”Bibeln är Guds folks bok som skapar enhet – Guds ord enar de troende och gör dem till ett enda folk."
”Även om åsikter och tolkningar spretar och människor har svårt att hålla sams erbjuder Bibeln en knutpunkt kring vilken alla får samlas, oavsett."
Värt att fira Bibelns dag alltså!
Kontakter
Alexandra NymanPressekreterare/kommunikatör
Tel:070-377 29 52alexandra.nyman@svenskakyrkan.seBilder


Om

Stationsgatan 40
972 32 Luleå
0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift
Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 55 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.
Följ Luleå stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift tar steg för pastoral livskraft29.4.2025 09:28:06 CEST | Nyheter
Stiftsstyrelsen i Luleå stift har tagit två beslut som driver processerna framåt för pastoral livskraft i hela stiftet. Det handlar bland annat om ett nytt, gemensamt pastorat i stiftets södra inland.
Skog i Sorsele får stå kvar genom nytt projekt29.4.2025 09:02:32 CEST | Nyheter
Skog och mark i Luleå stift har tecknat ett avtal med företaget Eken Financing Value Added Forestry AB för att arrendera ut skogsmark till ett certifierat kolkreditsprojekt. Läs mer om vad det innebär.
Unga och biskopar på möte om fred10.4.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
I sommar ges unga från hela landet möjlighet att delta i ett stort möte i Stockholm. Från Kiruna och Luleå kör gratisbussar när Svenska kyrkans biskopar bjuder in till ungdomsmöte för att fördjupa tron och dela hopp för framtiden.
Luleå stift vill ge plats för flera naturreservat8.4.2025 09:28:41 CEST | Nyheter
Rynkskinn, ullticka och den sällsynta tretåiga hackspetten har upptäckts på mark som Skog och mark i Luleå stift förvaltar i Västerbotten. Nu vill man att staten ska göra naturreservat i dessa områden.
Möt Amanda Carlshamre i Förändringsresan7.4.2025 09:35:43 CEST | Nyheter
Biskop Åsa Nyström möter Amanda Carlshamre, diakon och ledamot i den nationella kyrkostyrelsen. De talar om hur det är att vara ung ledare, om att ha en ledarposition och samtidigt kunna känna sig helt maktlös.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum