Fyra planer som gör skillnad tävlar om Planpriset

– Alla nominerade planarbetena visar kommunernas ambitiösa arbete för en hållbar utveckling. Gedigna kunskapsunderlag, innovativa lösningar och ökat samarbete leder till modiga beslut i små och stora kommuner, säger Planprisjuryns ordförande Caroline Dahl.
De nominerade är:
Klimatomställningsarbetet i översiktsplanen, Boden
En kommun med begränsade resurser men höga ambitioner som övertygande har tagit sig an den angelägna klimatfrågan och löst den på ett professionellt sätt. Hållbara val i vardagen har varit en ledstjärna för arbetet.
”Attraktiv kust, livskraftigt hav” – havsplan som är underlag till översiktsplanen, Kristianstad
Översvämningar till följd av ett ändrat klimat är en påtaglig risk för Kristianstads kommun. Havsplanen är ett konkret och mångfaldigt underlag och drar sig inte för kontroversiella resonemang om byggstopp i attraktiva kustlägen.
Områdesplanen Västerbroprogrammet, Lund
Planen visar hur en kommun kan hålla den drivande rollen i en stadsomvandlingsprocess utan att vara markägare. Det sker genom långsiktigt planeringsarbete där visionsarbete med fastighetsägare och samarbete med områdets verksamma är viktiga ingredienser.
Fokus Skärholmen, projekt i Stockholm
Kommunen gör framtidens attraktiva lägen intressanta i dag, redan innan marknaden har identifierat dem. Genom dialog i lokalt förankrade projekt omvandlas området utan att befintliga kvaliteter går förlorade.
En aldrig så välgjord plan räcker inte för att en kommun ska motta Planpriset. Det kan de flesta kommuner skapa när förutsättningarna är goda. Årets jury uppmärksammar snarare när tjänstemän och politiker visar mod med en plan som skapar något även där motstånd finns. Ett annat kriterium är projekt som inte går i gamla hjulspår utan visar vad som faktiskt är möjligt inom ramen för plan- och bygglagen, PBL.
– Kommunerna har höga ambitioner ifråga om hållbarhetsfrågorna, även om de ibland inte har tillräckligt starka verktyg för att kunna förverkliga dem. Vi delar ut Planpriset för att uppmärksamma de kommuner som visar mod och vägar att gå i mål med hållbarhetsambitionerna, säger Sveriges Arkitekters tf förbundsdirektör Elisabet Elfström.
Planpriset har delats ut sedan 1992 av fack- och branschorganisationen Sveriges Arkitekter. Vem som helst kan lämna in förslag på pristagare. En jury väljer sedan ut fyra nominerade och bland dem en vinnare. Juryn tillsätts av förbundets Planakademi och består av fem välmeriterade yrkespersoner. I år ingår Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör i Västerås, Enar Nordvik, kommmunarkitekt i Skellefteå, Claus Pedersen, planchef i Varberg, Eva Wåhlin, stadsutvecklare på WSP och Caroline Dahl, verksamhetsledare för tankesmedjan Movium vid SLU Alnarp som är juryns ordförande.
Bilderna i pressmeddelandet får användas fritt i samband med redaktionell publicering.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder





Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation med cirka 14 000 medlemmar, som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Varvsstaden i Malmö vinner Planpriset3.4.2025 18:14:44 CEST | Pressmeddelande
Skånska Varvsstaden är ett pionjärprojekt inom återbruk. Området är också årets bästa samhällsplanering enligt juryn för Sveriges Arkitekters Planpris. På Arkitekturgalan den 3 april fick Malmö stad ta emot Planpriset.
Linnés besökspaviljong tar Kasper Salin-priset3.4.2025 17:58:07 CEST | Pressmeddelande
Årets bästa byggnad är ett mästerverk i den lilla skalan, belägen i Uppsala. Sveriges Arkitekter delade ut sitt Kasper Salin-pris, Sveriges äldsta och mest välkända arkitekturpris, till Linnéträdgårdens besökspaviljong på Arkitekturgalan den 3 april.
Vyn vinner Guldstolen för bästa designprodukt3.4.2025 15:55:54 CEST | Pressmeddelande
Vyn, en karmstol som är framtagen för restaurangen med samma namn på Österlen, är årets bästa designprodukt. Det slår juryn för Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Produkt fast, och utnämner stolen till en blivande klassiker. Vinnaren avslöjades på Arkitekturgalan den 3 april.
Bok om skogen i staden vinner Kritikerpriset3.4.2025 15:42:17 CEST | Pressmeddelande
Boken Woods Go Urban tar det radikala greppet att placera skogen i staden. En välbehövlig chock för slentriantänkandet som inspirerar, anser juryn för Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Redaktörerna för boken är vinnare av årets Kritikerpris, som delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
Tengbom vinner Guldstolen för bästa interiör3.4.2025 13:57:26 CEST | Pressmeddelande
Att utforma kontoret för sina kolleger, andra arkitekter med höga krav på kvalitet, är något av ett kamikazeuppdrag. Men det klarade inredningsarkitekterna på Tengbom så bra att de vann Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Interiör. Priset delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum