Ett år med Sveriges Allmännyttas Klimatinitiativ – vi minskar klimatpåverkan på riktigt
- Vår resa mot en fossilfri allmännytta 2030 med 30 procent mindre energianvändning har börjat på allvar. Att minska klimatpåverkan är en ödesfråga och inom allmännyttan pratar vi inte bara om det, utan vi ställer om på riktigt.Handlingskraften i allmännyttans hållbarhetsarbete är imponerande, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
För att se det här innehållet från res.cloudinary.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
- Engagemanget är stort hos de 250 personer som varit på start- och fokusträffarna vi haft i Stockholm Göteborg, Malmö och Umeå och vi har haft bra diskussioner om hur vi kan arbeta mot våra mål, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
Läs mer om Allmännyttans klimatinitiativ här.
Här hittar du bilder på de som anslutit sig till Allmännyttans Klimatinitiativ.
Här kan du läsa mer om Allmännyttans Klimatinitiativ i en webbnyhet på vår hemsida.
Fakta och siffror om Allmännyttans Klimatinitiativ 2019
Allmännyttan producerar förnybar energi
Allmännyttans företag är både delägare och andelsägare i anläggningar som producerar förnybar sol- och vindel. Sammanlagt produceras 135 miljoner kWh, 135 GWh, i dessa anläggningar. Det motsvarar elanvändningen i ca 58 500 lägenheter (en snittlägenhet i Nils Holgerssonundersökningen använder 2300 kWh hushållsel /år).
- 21 allmännyttiga bostadsföretag producerar 126 GWh el i egen eller andelsägd vindkraft.
- 69 allmännyttiga bostadsföretag producerar 8 GWh el i andelsägd solcellspark eller i egen solcellsanläggning.
Av elen som produceras i egna solceller används ca 5 GWh för eget bruk eller av hyresgästerna och ca 3 GWh skickas ut på elnätet.
Alla siffror är ungefärliga och baserade på bostadsföretagens egna inrapporterade värden.
Bränslen i egna pannor
110 allmännyttiga bostadsföretag har inga egna värmepannor eller är fossilbränselfria i de som finns.
Fossilfria drivmedel i bilar och arbetsmaskiner
60 företag har både fossila och ickefossila drivmedel och har alltså påbörjat sin resa mot att bli fossilfria. De har alltså gjort aktiva val att använda fossilfria bränslen i sina bilar och arbetsmaskiner med exempelvis HVO, alkylatbensin, biodiesel, FAME, biogas, naturgas.
De medlemmar i Sveriges Allmännytta som har som mål att vara fossilfria redan 2020 är:
Eidar, Trollhättans bostadsbolag, AB |
Eslövs Bostads AB |
Kristianstadsbyggen, AB |
Kalmarhem ABKKB fastigheter AB |
Lunds Kommuns Fastighets AB |
Perstorps Bostäder AB |
Salabostäder AB |
Skurupshem AB |
TrelleborgsHem, AB |
Växjöbostäder AB |
Ystadbostäder AB |
Ängelholmshem AB |
Östersundshem AB |
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seBilder
Länkar
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
Årets fjärrvärmehöjningar: ”Rekord i prischock”18.9.2024 12:01:06 CEST | Pressmeddelande
Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, nu med i snitt drygt 15 procent över hela Sverige. Kartläggningen visar även att fjärrvärmepriserna i 79 kommuner ökat med över 20 procent. Priset i 23 kommuner har ökat med över 30 procent. Dessutom ökar de redan orimligt stora skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i landets kommuner.
Cathrine Holgersson ny vd för Sveriges Allmännytta16.9.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
– Vårt mål har varit att hitta en vd med djup erfarenhet från bostadssektorn och en stark förståelse för allmännyttans unika uppdrag. Därför är vi väldigt glada att Cathrine Holgersson har tackat ja till att leda Sveriges Allmännytta. Hennes gedigna arbete och tydliga resultat är mycket imponerande, säger styrelsen för Sveriges Allmännytta i en gemensam kommentar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum