Sveriges Allmännytta

Hyran måste höjas med 4,6 procent

Dela

- Hyrorna i allmännyttan måste höjas med minst 4,6 procent under år 2004. Höjningen är nödvändig för att kunna underhålla fastigheterna och erbjuda en lika god service som idag.

Det hävdar allmännyttans intresseorganisation SABO, som utgått från kostnadsökningarna för ett genomsnittligt SABO-företag när de bedömt behovet av hyreshöjning inför kommande hyresförhandlingar.

- En betydande hyreshöjning är oundviklig, säger Bengt Owe Birgersson, VD för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, och hänvisar till kända kostnadsökningar.

Driftskostnaderna ökar kraftigt. Det är främst kostnaderna för fastighetsskötsel, städning, reparationer och fastighetsförsäkringar som ökar betydligt. Även kostnaden för sophämtning ökar, liksom VA-avgiften.
Energikostnaderna stiger. Den gröna skatteväxlingen medför höjda energiskatter. Prishöjningarna på elhandel höjer elkostnaderna. Uppvärmningskostnaderna ökar för fjärrvärme. Särskilt höga ökningar har de som har taxan kopplad till oljepriset, där koldioxidskatten ökar med 446 kronor per kubikmeter.

Kostnaderna för underhåll väntas öka. Det är väl känt att underhållsbehoven för exempelvis stambyten är betydande. Underhållet har också eftersatts de senaste åren.
Räntenivån kan också påverka kostnadsutvecklingen. Stigande räntor leder till ökade kapitalkostnader.

Allt detta sammantaget innebär ett betydligt större behov av hyreshöjningar nu jämfört med tidigare år. Allt detta sammantaget innebär ett betydligt större behov av hyreshöjningar nu jämfört med tidigare år. Under åren 1998 - 2001 var hyresjusteringarna väldigt blygsamma med i det närmaste oförändrade hyror. Hyreshöjningarna för de allmännyttiga SABO-företagen har de senaste två åren legat på cirka två procent om året.

- Trots att kostnaderna steg även under dessa år, har höjningarna kunnat hållas låga bland annat för att våra fastighetsbolag är duktiga och mycket kompetenta förvaltare. Det har gynnat alla boende i de allmännyttiga bostadsbolagen. Det gynnsamma ränteläget har också bidragit till att vi har kunna hyrorna nere, säger Bengt Owe Birgersson.

- Det vi ser nu är ett trendbrott i kostnadsutvecklingen för fastighetsbolag. Det krävs högre hyror om bolagen ska kunna underhålla fastigheterna och erbjuda en lika god service som idag, säger Bengt-Owe Birgersson.

För ytterligare information: Informationschef Cecilia Werner, 08-406 55 00, 070-244 22 95

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.

Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye