Sveriges Allmännytta

SABO protesterar mot statens markpolitik

Dela

Staten borde ta ett större ansvar för att minska bostadsbristen! Ett sätt att göra det är att se till att det byggs hyresrätter på den mark som staten äger. Idag säljs denna mark med ett helt annat syfte – att tjäna pengar. Det hävdar Bengt Owe Birgersson, VD för SABO, intresseorganisation för Sveriges 300 allmännyttiga bostadsbolag.

Ett sätt för staten att ta ett större ansvar är att ändra sina ägardirektiv till de statliga bolag och myndigheter som äger mark. Idag ska statliga bolag som förvaltar mark sälja den på kommersiella grunder. I områden med bostadsbrist leder det till höga priser. Bengt Owe Birgersson anser att staten som ägare borde ha en mer samhällsorienterad syn.

I regeringsförklaringen har statsministern deklarerat att målet är att det ska byggas 120 000 nya bostäder under mandatperioden. Det är viktigt att de flesta nya bostäder är hyresrätter till rimliga hyror som människor har råd med. En god start för billiga bostäder är att marken de står på inte kostar mer än nödvändigt, menar SABO.

- Att staten vill sälja marken för högsta pris rimmar illa med ett löfte om 120 000 nya bostäder, säger Bengt Owe Birgersson.

Mark är ett av de bästa instrumenten för att styra bostadsbyggande. Markägaren kan genom exploateringsavtal villkora vad som får byggas. Staten skulle alltså kunna vara en mer aktiv ägare genom att ställa krav på att det byggs hyresrätter med rimliga hyror innan de säljer den statliga marken.

Statliga myndigheter som äger mycket mark är Fortifikationsverket, SJ och Banverket. Det finns också statliga bolag som förvaltar fastigheter och därför äger mycket mark, exempelvis Vasallen och Vasakronan.

- Statens instruktioner till de egna bolagen måste ändras omedelbart. Det visar inte minst Tullingeaffären i förra veckan, där PEAB fick köpa mark till 3 000 bostäder.

För mer information kontakta: Bengt Owe Birgersson, VD för SABO, 08-406 55 00

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye