SABO protesterar mot statens markpolitik
Staten borde ta ett större ansvar för att minska bostadsbristen! Ett sätt att göra det är att se till att det byggs hyresrätter på den mark som staten äger. Idag säljs denna mark med ett helt annat syfte att tjäna pengar. Det hävdar Bengt Owe Birgersson, VD för SABO, intresseorganisation för Sveriges 300 allmännyttiga bostadsbolag.
Ett sätt för staten att ta ett större ansvar är att ändra sina ägardirektiv till de statliga bolag och myndigheter som äger mark. Idag ska statliga bolag som förvaltar mark sälja den på kommersiella grunder. I områden med bostadsbrist leder det till höga priser. Bengt Owe Birgersson anser att staten som ägare borde ha en mer samhällsorienterad syn.
I regeringsförklaringen har statsministern deklarerat att målet är att det ska byggas 120 000 nya bostäder under mandatperioden. Det är viktigt att de flesta nya bostäder är hyresrätter till rimliga hyror som människor har råd med. En god start för billiga bostäder är att marken de står på inte kostar mer än nödvändigt, menar SABO.
- Att staten vill sälja marken för högsta pris rimmar illa med ett löfte om 120 000 nya bostäder, säger Bengt Owe Birgersson.
Mark är ett av de bästa instrumenten för att styra bostadsbyggande. Markägaren kan genom exploateringsavtal villkora vad som får byggas. Staten skulle alltså kunna vara en mer aktiv ägare genom att ställa krav på att det byggs hyresrätter med rimliga hyror innan de säljer den statliga marken.
Statliga myndigheter som äger mycket mark är Fortifikationsverket, SJ och Banverket. Det finns också statliga bolag som förvaltar fastigheter och därför äger mycket mark, exempelvis Vasallen och Vasakronan.
- Statens instruktioner till de egna bolagen måste ändras omedelbart. Det visar inte minst Tullingeaffären i förra veckan, där PEAB fick köpa mark till 3 000 bostäder.
För mer information kontakta: Bengt Owe Birgersson, VD för SABO, 08-406 55 00
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seOm
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum