Sveriges Allmännytta

Byggandet av allmännyttiga hyresrätter fortsätter att öka

Dela

De kommunala bostadsföretagens byggande av hyresrätter fortsätter att öka för fjärde året i rad. Under 2005 kommer det att byggas ca 5200 nya allmännyttiga hyresrätter och 2006 stiger den siffran till 6500. Det visar ny statistik som SABO (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag) har tagit fram.

– Var fjärde ny bostad är en allmännyttig hyresrätt. Det innebär att allmännyttan behåller sin position på marknaden och drar sitt strå till stacken för den nödvändiga bostadsförsörjningen, säger SABOs VD Bengt Owe Birgersson.

SABOs statistik visar att nyproduktionen främst är koncentrerad till stortstadsområdena. Men bilden håller på att förändras. De kommande åren är nyproduktionen mer spridd över landet. Den produktion som sker utanför tillväxtområdena sker ofta i mindre skala. Projekten uppgår oftast till max 20 bostäder, varav en stor del i småhus.

– Det blir nu intressant att följa utvecklingen. Nyproduktionen i attraktiva lägen i storstäder är mycket säkra projekt som alltid går att fylla med hyresgäster. På mindre marknader måste nyproduktionen ske efter mycket noggranna marknadsanalyser – annars är risken för ett ökat antal outhyrda lägenheter stor, avslutar Bengt Owe Birgersson.

Mer information, kontakta Johan Ödmark, 070-385 70 70. Rapporten finns att ladda ner på www.sabo.se.

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye