Sveriges Allmännytta

SABO och HBV vill få byggbranschen att tänka nytt i trä!

Dela

På Nationella träbyggnadsdagen idag släppte SABOs vd Bengt Owe Birgersson förhandsinformation om en kommande byggtävling. En utmaning för byggbranschen med fokus på flerbostadshus i trä.

Bakgrunden är att SABOs medlemsföretag just nu ökar sin bostadsproduktion. I många fall rör det sig om kompletteringsbyggande till miljonprogrammens områden eller stadscentra med utbyggd infrastruktur. Samtidigt är en av bostadsbranschens största framtida utmaningar möjligheten att erbjuda äldre att bo kvar i sina lägenheter. Det ställer nya krav inte minst på tillgänglighet.

Det pågår även produktutveckling för att hitta effektiva produktionsmetoder för flerbostadshus, men här är högre hus med trästomme underrepresenterat. Det är förvånande eftersom det gått tio år sedan Boverket tog bort de restriktioner som begränsade bygghöjden till två våningar vid bostadsproduktion med trästomme.

Riksdag och regering har också nyligen beslutat om en svensk träbyggnadsstrategi där målet är att trä skall bli ett självklart alternativ till betong och stål även i stora konstruktioner.

Därför vill SABO, i samarbete med HBV*, utmana byggbranschen i syfte att ta fram alternativ till de konventionella byggmetoderna i stål och betong.

Tävlingsupplägg

För att delta i tävlingen ska entreprenörens förslag uppfylla tre krav. Flerbostadshuset ska:
1. fungera för kompletteringsbebyggelse, dvs det ska vara lämpligt att bygga huset i området där bebyggelse redan finns.
2. vara utformat med tanke på plusboende, dvs att äldre ska kunna bo kvar i sin lägenhet.
3. ha trästomme.

För byggentreprenörer ligger i potten ramavtal med HBV. I steg ett görs en selektiv upphandlig enligt LOU, där intresserade entreprenadföretag gör en intresseanmälan. Därefter väljs fem till tio entreprenörer ut för parallella uppdrag. Samtliga entreprenörer som inlämnar kompletta anbud som uppfyller givna förutsättningar erbjuds i steg 2 ramavtal med HBV. Dessa kan avropas av SABOs och HBVs medlemsföretag. Redan idag har ett antal medlemsföretag med byggprojekt signalerat intresse för att delta i projektet. Inbjudan går ut till branschen efter årsskiftet. Vinnare utses i september.

Mer information: Gösta Gustavsson, SABO, 070-641 48 77, Anders Linder, HBV, 08-556 765 20.

* HBV är en ekonomisk förening som ägs av sina medlemmar, som i huvudsak är kommunala bostadsföretag. Föreningen bildades 1952 och har idag 289 medlemmar som tillsammans äger och förvaltar ca 900 000 lägenheter. HBVs övergripande uppgift är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att ge dem bra service i upphandlingsfrågor.


SABO, Box 474, 101 29 Stockholm
Informationschef Nina Rådström-Oldertz 070-752 95 51

Intresseorganisation för 300 allmännyttiga bostadsföretag

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye