Unik överenskommelse kan ge 1 000 lärlingsplatser och en effektivare renoveringsprocess
SABO, Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter presenterar idag en helt ny överenskommelse som går ut på att bredda utbildningen för murare samt för trä- och betongarbetare. Utbildningen breddas med kunskap inom plattsättning alternativt golvläggning. Åtgärden leder till att fler lärlingar kan komma i arbete, framförallt i renoveringsprojekt. Marknaden får tillgång till yrkesarbetare med breddad kompetens, vilket skapar förutsättningar för en effektivare renoveringsprocess. Denna satsning kan ge upp till 1 000 lärlingsplatser.
SABO - de kommunala bostadsföretagens bransch- och intresseorganisation - uppmanar nu alla sina medlemsföretag att när de upphandlar rot-arbeten (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) kräva av byggföretagen att ett visst antal platser ska vikas åt lärlingar.
- Såväl de kommunala som de privata fastighetsägarna står inför en renoveringsboom de närmaste åren när miljonprogrammets bostäder ska åtgärdas. Med tanke på att SABO-företagen underhåller och renoverar sina fastigheter för ungefär elva miljarder per år så kommer det att öppnas möjligheter för ett stort antal lärlingsplatser, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.
Arbetsförmedlingens roll i överenskommelsen är att utbilda arbetslösa bygglärlingar till plattsättare och/eller golvläggare under en 16-veckorsperiod, varav 2 veckor avser utbildning i de särskilda villkor som gäller när man arbetar hemma hos andra människor.
- För att klara de här omfattande renoveringarna krävs en förändring av arbetsmetoder. Vi kommer att efterfråga yrkesarbetare med bred kompetens som gör att vi kan korta genomförandetiderna. Det blir också positivt för hyresgästerna som får en kortare tid när de ska leva med ombyggnadsarbeten i sin bostad, säger Kurt Eliasson.
Målgruppen är ungdomar som avslutat 3-årig gymnasieutbildning inom trä, betong eller som murare och som under lärlingstiden blivit arbetslösa.
- I dag har vi 5 400 arbetslösa ungdomar som inte har haft möjlighet att slutföra sin lärlingsperiod för att få sitt yrkesbevis. Skälet har varit den dystra byggkonjunkturen. Med denna lösning får de möjlighet att slutföra sin utbildning och stora möjligheter att få jobb direkt. Efter ytterligare lärlingstid på ca 3 000 timmar kan de få ut ett yrkesbevis för ännu ett yrke, vilket förbättrar deras chanser på arbetsmarknaden, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.
Överenskommelsen är framtagen i samarbete mellan SABO, Arbetsförmedlingen, Sveriges Byggindustrier och Byggnads.
För mer information kontakta:
Nina Rådström-Oldertz, SABO, tfn 08-406 55 72
Patrik Svensson, Arbetsförmedlingen, tfn 010-487 01 42
Dan Lundqvist Dahlin, Byggnads, tfn 08-728 48 88
Gisela Högberg, Sveriges Byggindustrier, tfn 070-85 82 444
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seOm
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum