Sveriges Allmännytta

Unik överenskommelse kan ge 1 000 lärlingsplatser och en effektivare renoveringsprocess

Dela

SABO, Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter presenterar idag en helt ny överenskommelse som går ut på att bredda utbildningen för murare samt för trä- och betongarbetare. Utbildningen breddas med kunskap inom plattsättning alternativt golvläggning. Åtgärden leder till att fler lärlingar kan komma i arbete, framförallt i renoveringsprojekt. Marknaden får tillgång till yrkesarbetare med breddad kompetens, vilket skapar förutsättningar för en effektivare renoveringsprocess. Denna satsning kan ge upp till 1 000 lärlingsplatser.

SABO - de kommunala bostadsföretagens bransch- och intresseorganisation - uppmanar nu alla sina medlemsföretag att när de upphandlar rot-arbeten (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) kräva av byggföretagen att ett visst antal platser ska vikas åt lärlingar.

- Såväl de kommunala som de privata fastighetsägarna står inför en renoveringsboom de närmaste åren när miljonprogrammets bostäder ska åtgärdas. Med tanke på att SABO-företagen underhåller och renoverar sina fastigheter för ungefär elva miljarder per år så kommer det att öppnas möjligheter för ett stort antal lärlingsplatser, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.

Arbetsförmedlingens roll i överenskommelsen är att utbilda arbetslösa bygglärlingar till plattsättare och/eller golvläggare under en 16-veckorsperiod, varav 2 veckor avser utbildning i de särskilda villkor som gäller när man arbetar hemma hos andra människor.

- För att klara de här omfattande renoveringarna krävs en förändring av arbetsmetoder. Vi kommer att efterfråga yrkesarbetare med bred kompetens som gör att vi kan korta genomförandetiderna. Det blir också positivt för hyresgästerna som får en kortare tid när de ska leva med ombyggnadsarbeten i sin bostad, säger Kurt Eliasson.

Målgruppen är ungdomar som avslutat 3-årig gymnasieutbildning inom trä, betong eller som murare och som under lärlingstiden blivit arbetslösa.

- I dag har vi 5 400 arbetslösa ungdomar som inte har haft möjlighet att slutföra sin lärlingsperiod för att få sitt yrkesbevis. Skälet har varit den dystra byggkonjunkturen. Med denna lösning får de möjlighet att slutföra sin utbildning och stora möjligheter att få jobb direkt. Efter ytterligare lärlingstid på ca 3 000 timmar kan de få ut ett yrkesbevis för ännu ett yrke, vilket förbättrar deras chanser på arbetsmarknaden, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Överenskommelsen är framtagen i samarbete mellan SABO, Arbetsförmedlingen, Sveriges Byggindustrier och Byggnads.

För mer information kontakta:

Nina Rådström-Oldertz, SABO, tfn 08-406 55 72

Patrik Svensson, Arbetsförmedlingen, tfn 010-487 01 42

Dan Lundqvist Dahlin, Byggnads, tfn 08-728 48 88

Gisela Högberg, Sveriges Byggindustrier, tfn 070-85 82 444

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye