Sveriges Allmännytta

Skattereform för bättre balans på bostadsmarknaden

Dela

Fastighetsägarna Sverige, Hyresgästföreningen och SABO presenterar idag en skattereform för hyresrätten. Vi tar nu nästa gemensamma steg mot stabila villkor på bostadsmarknaden.

Flera förändringar har gjorts som påverkar de ekonomiska villkoren för hyresrätter, villor och bostadsrätter. Resultatet är en ökad ekonomisk obalans – där hyresgästerna är förlorare. I rapporten ”Balanserade ekonomiska villkor – en skattereform för hyresrätten” redovisar vi våra förslag för att råda bot på det.

Vi visar där att det är 2 000 kronor dyrare per månad att bo i en nybyggd hyresrätt jämfört med ett nybyggt småhus med äganderätt eller i en bostadsrätt. Även när jämförelsen görs på en äldre bostad landar skillnaden på cirka 2 000 kronor.

För att komma till rätta med detta föreslår vi:

1. Slopa fastighetsskatten på hyresrätter
Hyresrätten är idag dubbelbeskattad. Den kommunala fastighetsavgiften gör att hyresvärden måste betala skatt både på den vinst som uppstår i verksamheten och för själva ägandet av fastigheten.

2. Ändra skattereglerna för att underlätta underhållet
I hyresrätten beskattas allt sparande till framtida underhåll med 26,3 procent. Det ska jämföras med småhusägarnas och bostadsrättsföreningarnas möjligheter att spara till framtida underhåll. Vi vill därför införa skattefria underhållsfonder också för hyresrätten.

3. Inför en låg moms på bostadshyror
Idag betalar fastighetsägare moms på i princip alla varor och tjänster, vilket driver upp hyresnivåerna och kostnaderna för nyproduktion. Vi föreslår att hyrorna istället beläggs med moms. Men för det krävs ett beslut på EU-nivå. I avvaktan på det föreslår vi därför ROT-stöd för hyresrätten med 50 procent av utgifterna på arbete. Vi uppmanar även regeringen att vidta andra åtgärder som bidrar till balanserade villkor för nyproduktion.

Rapporten går att ladda ned från våra respektive hemsidor:
www.fastighetsagarna.sewww.hyresgastforeningen.sewww.sabo.se


För mer information:
Reinhold Lennebo, VD Fastighetsägarna Sverige, 0705-12 33 90.
Irene Fällström, kommunikationschef, 070-568 80 61.

Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen, 070-524 28 66.
Anna Wennerstrand, pressansvarig, 076-798 08 74.

Kurt Eliasson, VD SABO, 070-590 52 17.
Charlotta Lundström, pressansvarig, 070-721 20 11.

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Nytt avtal ska starta en energirevolution i Sverige18.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges Allmännytta och ViaEuropa initierar samarbete för att påskynda den gröna omställningen I en strävan efter att leda vägen för den gröna omställningen i Europa och globalt, har Sveriges Allmännytta och ViaEuropa tagit sig an utmaningen att snabba på övergången till ett mer hållbart energisystem. Deras gemensamma mål är att främja energigemenskaper som en kraftfull drivkraft för förändring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye