Sveriges Allmännytta

Nils Holgerssongruppen om kostnadsminskning vid effektivisering: Fasta avgifter på el ger Kristianstad plats i bottenligan

Dela
Kristianstad är bland de sämsta kommunerna när det gäller möjligheten att minska kostnaderna med hjälp av effektivare elanvändning. Anledningen är den stora andelen fast avgift för elnätet. Det visar en ny studie från Nils Holgerssongruppen.

Bakom Nils Holgerssongruppen står organisationerna Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. Gruppens senaste rapport redovisar hur kundens kostnader påverkas då användningen av fjärrvärme, el och vatten samt behovet av hämtning av hushållsavfall minskar med 25 procent i en fastighet. 30 kommuner är med i studien. Resultatet för Kristianstad del är nedslående. Kommunen är bland de sämsta när det gäller möjligheterna att effektivisera och minska kostnaderna för el.

- Det är anmärkningsvärt med tanke på att just priset på elnät borde vara något som är relativt lika mellan kommunerna, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Kristianstad utmärker sig genom att ha en hög andel fast avgift för elnätet, hela 94 procent, en avgift som inte påverkas av effektiviseringen. Därför blir kostnadsminskningen endast 16 procent.  

- En sådan här priskonstruktion missgynnar effektiviseringar och kostnadsbesparingar, säger Per Holm.

Fakta om studien ”Lönsamhet vid effektivisering”:
I denna studie från Nils Holgerssongruppen ”flyttas” en flerbostadsfastighet på 1 000 kvm till 30 kommuner i landet för att studera kostnadsförändringen när behovet av fjärrvärme, el, VA och hämtning av hushållsavfall minskar med 25%.
Mer om Nils Holgerssons undersökningar finns på: www.nilsholgersson.nu 

Kontakt:
Per Holm, ordförande Nils Holgersson: 070-648 01 08 
Thomas Folkesson, EKAN Gruppen: 036-19 08 25

Presskontakter:
Rudolf Antoni, utredare, Fastighetsägarna: 0709-55 60 13 
Åke Johansson, presschef HSB Riksförbund: 070-648 89 66
Jenny Lindgren, pressansvarig Riksbyggen: 070-698 42 47
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-721 20 11
Anna Wennerstrand, pressansvarig Hyresgästföreningen: 076-798 08 74

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Nytt avtal ska starta en energirevolution i Sverige18.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges Allmännytta och ViaEuropa initierar samarbete för att påskynda den gröna omställningen I en strävan efter att leda vägen för den gröna omställningen i Europa och globalt, har Sveriges Allmännytta och ViaEuropa tagit sig an utmaningen att snabba på övergången till ett mer hållbart energisystem. Deras gemensamma mål är att främja energigemenskaper som en kraftfull drivkraft för förändring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye