Sveriges Allmännytta

Lägre driftkostnader finansierar inte åtgärder för halverad energianvändning

Dela

Bostadsföretagen kommer att få stora problem med att nå målet om en halverad energianvändning i bostadssektorn år 2050. Om det ska vara möjligt måste fler aktörer diskutera fram hållbara lösningar på hur omfattande energieffektiviseringsåtgärder vid upprustning ska bli lönsamma. Det visar en ny rapport från bransch- och intresseorganisationen SABO.

Att halvera energianvändningen i landets bostadsområden är ett mycket angeläget mål. Många sätter därför sitt hopp till de miljonprogramsfastigheter som väntar på att rustas upp. Visionerna är stora, en del menar till och med att energibesparingarna i sig skulle finansiera upprustningen. Men detta stämmer inte, enligt SABOs rapport. Återbetalningstiderna är för långa och det finns allt för många osäkra faktorer som bostadsbolagen måste hantera:

  • Olika marknader ger helt olika möjligheter.
  • Det finns olika sätt att definiera lönsamhet på och energikonsulter ger även olika förslag på vilka åtgärder som ska sättas in.
  • Energileverantörernas priser och taxekonstruktioner försvårar möjligheterna att spara pengar på energieffektivisering, samtidigt som de är svåra att förutsäga.
  • Förutsättningarna att spara energi skiljer sig åt beroende på fastighetens status och tidigare åtgärder.
  • Hyresgästerna i miljonprogrammet har ofta en svag ekonomi och klarar inte av höga hyreshöjningar som en följd av stora upprustningar.

- De kommunala bostadsföretagen har ofta höga ambitioner och jobbar med ständiga förbättringar för att spara energi. Men detta måste hela tiden balanseras med möjligheterna att klara företagets ekonomi, säger Sophia Mattsson-Linnala, chef för ekonomi- och finansenheten på SABO.

I rapporten slår SABO fast att det nu är hög tid att politiker från alla partier, byggbranschen, energikonsulter, kommunala och privata energileverantörer samt fastighetsägare möts och gemensamt diskuterar fram hållbara lösningar.

Kontakt:
Sophia Mattsson-Linnala, chef för ekonomi- och finansenheten på SABO, 070-749 10 40.
Therese Rydstedt, energiexpert på SABO, 070-519 55 16.
Charlotta Lundström, pressansvarig på SABO, 070-721 20 11.

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye