Förnybar energi och kapning av effekttoppar gav Östersundshem Allmännyttans hållbarhetspris 2019
- Det här är verkligen ett kvitto på att det vi gör är viktigt. För några år sedan fick vi uppdrag av Östersundshems styrelse att visa vägen i klimat- och hållbarhetsfrågor och det gör vi nu. Det här är hur kul som helst, säger Karin Österberg, hållbarhetschef på Östersundshem som tog emot priset.
- Östersundshem är värdiga vinnare av hållbarhetspriset och deras helhetstänk och långsiktiga arbete är verkligen inspirerande. De som nominerats till Allmännyttans hållbarhetspris 2019 är alla tre starka kandidater som vågat gå före och som vågat satsa och som tillsammans visar på en imponerande bredd i allmännyttans hållbarhetsarbete, säger Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta.
Juryns utlåtande:
Östersundshem: Egen förnybar energi och kapning av effekttoppar
Östersundshem har genom helhetstänk, tydliga målsättningar och långsiktigt arbete tagit sin verksamhet in i det moderna energilandskapet. Bolagets storsatsning på solceller kombinerat med nya tekniska lösningar för att kapa effekttoppar har lett till både stor klimatnytta och god avkastning.
Fakta om Allmännyttans hållbarhetspris
Hållbarhetspriset delades 19 november ut under Klimat- och energikicken i Lund.
Juryn som bedömt tävlingsbidragen 2019 består av Magnus Ulaner (miljöchef på HSB), Birgitta Govén (energi- och hållbarhetsexpert på Sveriges Byggindustrier), Gabriella Castegren (energiexpert Sveriges Allmännytta) och Therese Rydstedt (klimatexpert hos Stockholms stad).
Tävlingsbidragen bedöms enligt fyra kriterier:
- En god förebild/inspirerande
- Kan genomföras även av andra företag
- Bidrar till hållbar utveckling
- Mätbara resultat
Tävlingsbidraget ska falla inom ramarna för något av de tre fokusområdena inom Allmännyttans klimatinitiativ, nämligen effekttoppar och förnybar energi, krav på leverantörer eller klimatsmart boende.
Totalt nominerades tre allmännyttiga bostadsföretag och så här löd juryns utlåtanden:
AB Eidar: Vägen mot fossilfrihet – om Miljö, Mod och Möjligheter
Med långsiktighet, tydliga målsättningar och gedigna interna processer har Eidar blivit ett av Sveriges första fossilfria bostadsbolag. Genom kravställning och samverkan med leverantörer har bolaget på ett innovativt sätt drivit utvecklingen av fossilfria arbetsmaskiner framåt.
Uppsalahem: Klimatlätt
Klimatlätt bryter på ett innovativt sätt ny mark genom att underlätta för de boende att mäta och minska sina klimatavtryck. Genom en integration av banktransaktioner och emissionsfaktorer kan individer på ett unikt sätt få information om dess faktiska klimatpåverkan, något som tidigare varit primärt baserat på självskattning.
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seDokument
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
Årets fjärrvärmehöjningar: ”Rekord i prischock”18.9.2024 12:01:06 CEST | Pressmeddelande
Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, nu med i snitt drygt 15 procent över hela Sverige. Kartläggningen visar även att fjärrvärmepriserna i 79 kommuner ökat med över 20 procent. Priset i 23 kommuner har ökat med över 30 procent. Dessutom ökar de redan orimligt stora skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i landets kommuner.
Cathrine Holgersson ny vd för Sveriges Allmännytta16.9.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
– Vårt mål har varit att hitta en vd med djup erfarenhet från bostadssektorn och en stark förståelse för allmännyttans unika uppdrag. Därför är vi väldigt glada att Cathrine Holgersson har tackat ja till att leda Sveriges Allmännytta. Hennes gedigna arbete och tydliga resultat är mycket imponerande, säger styrelsen för Sveriges Allmännytta i en gemensam kommentar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum