Sveriges Allmännytta

Investeringarna för insamling av avfall dumpas på de kommunala bostadsbolagen

Dela
Avfallsutredningen som presenterades idag vill underlätta för hushållen att sortera avfall. Men en del av kostnaderna kommer att läggas på landets fastighetsägare. - När producenterna misslyckats läggs kraven på fastighetsägarna. De föreslagna tvångsåtgärderna är orimliga och mycket kostsamma. I slutänden riskerar det att drabba hyresgästerna i form av höjda hyror, säger Kurt Eliasson, VD för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

I Avfallsutredning ges bland annat förslag på hur det ska bli enklare för hushållen att sortera avfall. Kommunerna föreslås överta insamlingen av förpackningar och returpapper från producenterna. Fastighetsnära insamling ska vara huvudalternativet i områden med flerbostadshus och kommunerna föreslås därför kunna meddela föreskrifter mot fastighetsägare.

- Det kan innebära stora investeringskostnader för fastighetsägare. Till exempel föreslås det att kommunerna ska kunna tvinga fastighetsägare att införa utrymmen för källsortering i befintliga fastigheter, säger Kurt Eliasson som påpekar att utredningen skett utan att några representanter för fastighetsägare och boende fått vara med i expertgruppen.

I utredningen föreslås att producenterna ska ersätta kommunerna för insamlingen men det saknas förslag på om – och i så fall hur – fastighetsägare ska kompenseras.

- Naturligtvis ska bostadsföretagen ersättas för sina kostnader, det är i våra fastigheter som investeringarna görs. Att utredningen är otydlig när det gäller detta skapar en stor osäkerhet, säger Kurt Eliasson.

Däremot är SABO positiv till att utredningen uppmärksammar bristerna i dagens system med producentansvaret för förpackningar och returpapper. Den nuvarande lagstiftningen är inte tillräcklig.

 - Det är ett viktigt erkännande av att våra medlemmar, de kommunala allmännyttiga bostadsföretagen, hittills varit med och subventionerat producentansvaret genom att bygga ut den fastighetsnära insamlingen. Det har vi varit tvingade till eftersom producenterna erbjudit för dålig service, säger Kurt Eliasson.

Kontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Nytt avtal ska starta en energirevolution i Sverige18.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges Allmännytta och ViaEuropa initierar samarbete för att påskynda den gröna omställningen I en strävan efter att leda vägen för den gröna omställningen i Europa och globalt, har Sveriges Allmännytta och ViaEuropa tagit sig an utmaningen att snabba på övergången till ett mer hållbart energisystem. Deras gemensamma mål är att främja energigemenskaper som en kraftfull drivkraft för förändring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye