”Misslyckad miljardsatsning på renovering i utsatta områden”
Det var 2016 som staten beslutade att anslå 800 miljoner kronor om året för renovering och energieffektivisering av bostäder i områden med socioekonomiska utmaningar. Förutom fysiska åtgärder skulle hyresgästerna skyddas från stora hyreshöjningar genom statligt stöd till hyresrabatter under en sjuårsperiod.
Fastighetsägarnas intresse för att söka stödet blev dock svagt: endast 353 miljoner kronor har beviljats. Stödet – som numera är avvecklat – betecknas som en ”misslyckad miljardsatsning” av Riksrevisionen.
– Regeringens ambition om att stödet skulle lösa flera olika problem samtidigt innebar i det här fallet att det istället endast kunde bidra marginellt till att lösa något av problemen, säger Linda Sahlén Östman, projektledare för Riksrevisionens granskning.
Hon påpekar också att ersättningsnivåerna var låga och att villkoren för stödet gjorde att få fastighetsägare sökte. Dessutom kunde fastighetsägarna inte i förväg förutse hur mycket stöd de skulle få.
Saknar analyser
Riksrevisor Helena Lindberg framhåller att statliga stöd bör vila på ”ordentligt utförda konsekvensanalyser av vilka effekter som kan förväntas”.
– Så var inte fallet här och det är dessvärre något som vi ser återkommande i våra granskningar. Om ordentliga konsekvensanalyser hade gjorts innan satsningen sjösattes hade det låga intresset från fastighetsägarna kunnat förutses och stödet kunde ha fått en mer ändamålsenlig utformning.
Efterlyser enklare processer
Jonas Högset, chef för fastighets- och boendeenheten på Sveriges Allmännytta, betonar också vikten av analyser av vilka problem som ska avhjälpas och vilka effekter stöd kan få.
Likaså välkomnar han att Riksrevisionen rekommenderar enklare processer för ansökningar och uppföljningar.
– Just att ansöknings- och uppföljningsprocesserna varit väldigt administrativt tunga är ju huvudanledningen till att få ansökningar kommit in.
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seJonas HögsetChef enheten för fastighet och boende
Tel:08-406 55 10jonas.hogset@sverigesallmannytta.seBilder
Länkar
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum