Sveriges Allmännytta

Bra om EU godkänner stöd till bostadsföretag på svaga marknader

Dela
I somras föreslog finansdepartementet att kommuner under vissa förutsättningar ska kunna ge stöd till sina egna bostadsföretag om de har kommit i ekonomiska svårigheter. Bestämmelserna måste dock godkännas av EU-kommissionen för att de ska kunna tillämpas.
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta

– Förslaget är en viktig pusselbit, men löser långt ifrån alla problem för kommunerna på vikande marknader, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

Frågan om kommunalt stöd till egna bostadsföretag har varit aktuell i många år. Den förordning som kom 2002, och som syftade till att underlätta ekonomiskt omstruktureringar av kommunala bostadsföretag, visade sig senare vara oförenlig med EU:s statsstödsregler och regeringen har därför genomfört en översyn av regelverket på området.

I april i år trädde en ny förordning om statsbidrag till kommuner med svag bostadsmarknad i kraft. En förutsättning för att en kommun ska kunna få sådant bidrag för stöd till undsättning eller omstrukturering av sitt eget bostadsföretag är dock är att stödet – i varje enskilt fall – godkänts av EU-kommissionen.

Generellt godkännande

Finansdepartementet har nu remitterat ett förslag till en förordning som syftar till att erhålla ett generellt godkännande av EU-kommissionen för kommunalt stöd till undsättning och omstrukturering av egna bostadsföretag. Enskilda kommuner som agerar i enlighet med förordningen ska då inte själva behöva inhämta godkännande från kommissionen.

Sveriges Allmännytta är i sitt remissyttrande positiv till förslaget. Det ger möjlighet för kommuner på svaga bostadsmarknader att ta ett långsiktigt ansvar för bostadsförsörjningen, om det egna bostadsföretaget behöver ekonomiskt stöd på grund av befolkningsutvecklingen.

– Förslaget till ny förordning ligger i linje med Idéprogrammet Allmännyttan mot år 2030 som beslutades av kongressen 2017. Förslaget är en viktig pusselbit, men löser långt ifrån alla problem för kommunerna på vikande marknader. På längre sikt krävs även andra åtgärder, menar Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

– Det behövs ett svenskt regelverk som tydliggör hur kommunerna kan tillämpa statsstödsreglerna om ekonomiska tjänster av allmänt intresse, när viktiga bostadsförsörjningsåtgärder inte kan genomföras på vanliga marknadsmässiga villkor.

Stöd i tidigare skede

I remissyttrandet diskuteras den praktiska tillämpningen av förslaget, och möjligheten för bostadsföretag att kunna hantera framtida utmaningar och verka på marknadsmässiga villkor. Sveriges Allmännytta framhåller också att det är nödvändigt att stödåtgärder kan sättas in i ett tidigare skede än när bostadsföretaget är konkursfärdigt, om företaget ska ha rimliga förutsättningar att driva verksamheten vidare.

– Statsstödsreglerna, och de undantag som finns från dem, utgör ett komplicerat och svåröverskådligt regelverk, konstaterar Jörgen Mark-Nielsen.

– Det är viktigt att staten underlättar för olika lokala aktörer att undvika misstag, som i värsta fall kan bli kostsamma, och tillhandahåller kunskap så att inte osäkerhet leder till att man avstår från att använda de möjligheter som finns. Upphandlingsmyndighetens uppdrag att ge vägledning till kommuner och regioner om EU:s statsstödsregler bör därför även innefatta den föreslagna förordningen.

Efter remissprocessen avser regeringen att anmäla stödordningen till EU-kommissionen i hopp om att få den godkänd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye